Banános-tejkaramellás tortácska

Banoffee

Adag: 3-4 főre (12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db keményebb, szeletelt banán
18 dkg durvára tört csokoládé
2 és fél dl karamellszósz
2 db érett, pépesített banán
1 teáskanál őrölt szerecsendió
12 és fél dkg fehér liszt
12 és fél dkg sütőporos liszt
12 és fél dkg lágy, sózott vaj
1 és ¼ dl felvert tejszín
2 db tojás
3 evőkanál meleg tej
1 evőkanál szódabikarbóna
vagy
1 evőkanál sütőpor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Muffinpapírral kibélelünk egy 12 darabos muffintepsit.

2. A vajat és a barna cukrot elektromos habverővel, közepes fokozaton krémesre keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és addig keverjük, amíg az alkotórészek tökéletesen egyesülnek. Belekeverjük a banánpürét. A sütőport, a meleg tejet is hozzákeverjük. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, a szerecsendiót, majd a karamellával töltött csokoládédrazsét. A tész­tát az előkészített tepsi mélyedéseinek háromnegyedéig kanalazzuk.

3. A süteményt 20 percig sütjük. Elkészült, ha érintésre rugalmas, és a közepébe szúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a tészta. A tepsit 5 percig hűlni hagyjuk a rácson. Majd megfordítjuk a tepsit, rácsra borítjuk a süteményeket, azután a tortácskákat a talpukra állítva hűtjük ki.

4. A tetejüket megkenjük a felvert tejszínnel, a banánszeletekkel díszítjük, végül meglocsoljuk karamellkrémmel.

Az eredeti angol elnevezés, a banoffee két szót rejt, a banana-t és a toffee-t, azaz a banánt és a tejkaramellát. lan Dawding és Nigel MacKenzie angol séf Kelet-Sussex egyik vendéglőjében, 1972-ben alkotta meg az első banános-tejkaramellás tortácskát.

Karamellszósz

Karamellszósz
6 dkg zsírszegény tejszín
10 dkg barna cukor
6 dkg sótlan vaj
0.5 teáskanál vaníliakivonat

1. A vajat, a tejszínt, a cukrot és a vaníliát kis serpenyőben összemelegítjük. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Magasra állítjuk a hőfokot, és 2 percig forraljuk.

2. Félrehúzzuk a tűzről, kihűtjük. Hűtés közben besűrűsödik.

Banános-tejkaramellás tortácska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2401 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Banános-tejkaramellás tortácska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
facebook