Citromos teasütemény

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Citromos teasütemény
Adag: 2 tepsi (20 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 teáskanál finomra reszelt citromhéj
12 és fél dkg lágy, sózott vaj
1 db tojás
10 dkg finomított kristálycukor
20 dkg fehér liszt
A szóráshoz:
igény szerint finomított kristálycukor

Elkészítés:

1. A vajat, cukrot és a citromhéjat egy tálban lággyá és krémesre keverjük. Beletesszük a felvert tojást. Beleszórjuk a lisztet és kikeverjük. A tésztát folpackra rakjuk, 4 centiméter átmérőjű rudat formálunk belőle. A folpackba csomagolt tészta rudat 120 percre hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megkeményedjen.

2. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Vékonyan kikenünk zsiradékkal két sütőlemezt.

3. A tésztarudat 20 darab fél centis karikára vágjuk. Az előkészített sütőlemezre helyezzük, egymástól 2,5 centiméter távolságra.

4. Úgy 20 percig sütjük, a sütés félidejében elforgatjuk a sütőlemezt. Kiszedjük a sütőből, kissé hűlni hagyjuk. Tortalapáttal rácsra rakjuk, majd teljesen kihűtjük. Meghintjük cukorral, kardamomos fagylalttal tálaljuk.

Kardamomos fagylalt

Kardamomos fagylalt
4 dl tejszín
1.8 dl tej
0.5 rúd vanília

1. A tejet, a vanília- és a kardamomhüvelyt felmelegítjük egy serpenyőben, alacsony hőfokon. Addig főzzük, amíg eléri a forráspontot. Félrehúzzuk a tűzről, és körülbelül 10 percig áztatjuk, amíg a tej magába nem szívja a vanília és a kardamom aromáját.

2. A tojássárgáját és a cukrot fehéredésig és sűrűre keverjük egy tűzálló tálban. A tejbe ázott vaníliahüvelyből kikaparjuk a magokat, kidobjuk a hüvelyt. A tejet lassan a tojásos keverékbe öntjük, összekeverjük. Átszűrjük a keveréket finom lyukú szitán.

3. A tálat gyöngyöző vízfürdő fölé rakjuk. Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a krém teljesen be nem vonja a fakanál hátulját. Félrehúzzuk a keveréket a tűzről, letakarjuk a tálat sütőpapírral, hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg a puding teteje. Hűtőszekrénybe tesszük hűlni.

4. A tejszínt a krémbe keverjük, majd fagylaltkészítő gépbe öntjük, habosra keverjük. Kissé megfagy. Fagyasztódobozba tesszük a fagylaltot, letakarjuk a tetejét sütőpapírral vagy folpackkal, és tálalásig mélyhűtőbe helyezzük. Almás pitével kínáljuk.

Citromos teasütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1255 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Citromos teasütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
cikkek