Sajtos, zöldséges tál



Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 4-es fokozat).
2. Egy tűzálló jénai tálban közepes tűzön felmelegítjük a vajat, és a hagymát 5 perc alatt megpároljuk.
3. Rétegenként hozzáadjuk a burgonyát, a sárgarépát, a brokkolit, a zöldbabot, a vízi gesztenyét és a csiperkegombát. A gombakrémlevessel leöntjük, megszórjuk sajttal. Borsozzuk.
4. A sütőben 30 percig sütjük. A sütőből kivéve a tetejére terítjük a paradicsomszeleteket.
5. Visszatoljuk a sütőbe és még 10 percig sütjük, amíg aranybarna lesz. Forrón tálaljuk.
Gombakrémleves

1. Az erdei gombáról lerázzuk a föld és a szennyeződés nagyját, majd egy tál hideg vízben alaposan megtisztítjuk, de ne hagyjuk túl sokáig a vízben, nehogy megduzzadjon. A gombát kivesszük a vízből, vékony szeletekre vágjuk. A csiperkét konyhai papírtörlővel tisztára dörzsöljük.
2. Közepes nagyságú lábosban a vajat megolvasztjuk. A mogyoróhagymát beletesszük, és közepes lángon, fedő alatt 1-2 percig pároljuk. Hozzáadjuk a gombákat, lefedjük, és még 2-3 percig sütjük. A tyúkhúslével és a tejszínnel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük. A turbolyából 3-4 szálat beleteszünk, és 12-15 percig főzzük. Hagyjuk kissé kihűlni.
3. A levest konyhai robotgépbe vagy turmixba töltjük, és pürésítjük. A pépet szűrőn át tiszta edénybe öntjük, óvatosan felforrósítjuk. Hozzáadjuk a hideg vajat, közben addig forgatjuk, amíg az egész jól elkeveredik. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.
4. A tejszínt kemény habbá verjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk.
5. A levest elosztjuk a tányérokban. A tejszínhabból két teáskanállal kis gombócokat formázunk, és minden adagra teszünk egy-egy gombócot. A maradék turbolyával díszítve kínáljuk.