Sült tengeri sügér zöldségekkel



Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 4-es fokozat).
2. A sáfrányt 5 percig forró vízben áztatjuk.
3. A sügér (tengeri vagy fűrészes) hátát 3-4 helyen bevagdaljuk, a mélyedésbe nyomkodjuk a zöld fűszerkeveréket (friss menta, édeskömény és petrezselyem keveréke, finomra vágva).
4. A burgonyát sózzuk, borsozzuk, és egy nagy tazsinban vagy öntöttvas lábasban terítsük szét. Rárakjuk a felezett koktélparadicsomot, az egész fokhagymákat és a kaliforniaipaprika-csíkokat. Sózzuk, borsozzuk.
5. A napon szárított paradicsomot felvágjuk, a paprikacsíkokra szórjuk. A hallét, 1,25 dl olajat és a sáfrányos víz felét összekeverjük, és a zöldségekre öntjük.
6. Fedő nélkül a sütőben 20 percig sütjük. A sütési idő letelte után rászórjuk az olívabogyót, tetejére rakjuk a halat, amit a paradicsomszeletekkel beborítunk. Reszelt citromhéjjal és csilipaprika szeletekkel díszítjük.
7. A maradék olajat, a maradék sáfrányos vizet és a citromlevet összekeverjük. A halra locsoljuk és fedő nélkül 20 percig sütjük.
8. A sütőből kivéve meghintjük a korianderrel, visszatoljuk a sütőbe és még 10 percig sütjük. Ha kész, citromcikkekkel és mentával, forrón tálaljuk.
Halleves

1. A halfejeket és a csontos halat 60 percen át hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük.
2. Fazékba rakjuk, felöntjük 3 liter hideg vízzel, és alacsony hőfokon felforraljuk.
3. A hozzávalókat is a vízbe rakjuk és 90 percen keresztül lassú tűzön gyöngyöztetjük. Ha megfőtt, leszűrjük.