Sült tengeri sügér zöldségekkel

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 evőkanál friss, finomra vágva koriander
2 db vékonyra szeletelt paradicsom
15 szem kimagozott zöld olívabogyó
150 dkg szeletelt burgonya
20 db félbevágott koktélparadicsom
5 gerezd fokhagyma
3 db kimagozott, széles zöld húsú kaliforniai paprika
1 db kimagozott, csíkokra vágott sárga húsú kaliforniai paprika
1 db kimagozott, széles piros húsú kaliforniai paprika
150 dkg tengeri sügér
vagy
150 dkg sügér
2 db kimagozott, finomra vágva zöld chilipaprika
1 db citrom leve és reszelt héja
2 és fél dl extraszűz olívaolaj
1 és ¼ dl forró víz
2 evőkanál fűszerkeverék
1 teáskanál sáfrány
vagy
2 teáskanál őrölt kurkuma
2 és fél dl víz
vagy
2 és fél dl halleves
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
szükség szerint friss, finomra vágva édeskömény
szükség szerint friss, finomra vágva petrezselyemzöld
A tálaláshoz:
1 csomó frissen őrölt, összetépkedett menta
igény szerint cikkekre vágott citrom

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 4-es fokozat).

2. A sáfrányt 5 percig forró vízben áztatjuk.

3. A sügér (tengeri vagy fűrészes) hátát 3-4 helyen bevagdaljuk, a mélyedésbe nyomkodjuk a zöld fűszerkeveréket (friss menta, édeskömény és petrezselyem keveréke, finomra vágva).

4. A burgonyát sózzuk, borsozzuk, és egy nagy tazsinban vagy öntöttvas lábasban terítsük szét. Rárakjuk a felezett koktélparadicsomot, az egész fokhagymákat és a kaliforniaipaprika-csíkokat. Sózzuk, borsozzuk.

5. A napon szárított paradicsomot felvágjuk, a paprikacsíkokra szórjuk. A hallét, 1,25 dl olajat és a sáfrányos víz felét összekeverjük, és a zöldségekre öntjük.

6. Fedő nélkül a sütőben 20 percig sütjük. A sütési idő letelte után rászórjuk az olívabogyót, tetejére rakjuk a halat, amit a paradicsomszeletekkel beborítunk. Reszelt citromhéjjal és csilipaprika szeletekkel díszítjük.

7. A maradék olajat, a maradék sáfrányos vizet és a citromlevet összekeverjük. A halra locsoljuk és fedő nélkül 20 percig sütjük.

8. A sütőből kivéve meghintjük a korianderrel, visszatoljuk a sütőbe és még 10 percig sütjük. Ha kész, citromcikkekkel és mentával, forrón tálaljuk.

A sáfránytól napsütötte színe lesz. Ez a recept csupán 1 teáskanálnyit tartalmaz a világ legdrágább fűszeréből. A sáfrány Kasmírból származik, és mintegy 70 000 kézzel, gondosan válogatott sáfrányvirág szükséges ahhoz, hogy 45 dekagrammnyi fűszersáfrányt kapjunk. Ha nincs sáfrányunk, kurkumával helyettesíthetjük, attól is szép sárga színű lesz az ételünk. Ezért is emlegetik sok helyen a kurkumát a „szegények sáfránya"-ként.
Ha kurkumával főzünk, 1,25 dl forró víz helyett hideg vizet használjunk.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Halleves

Kép nélkül
1 szál összevágott zellerszár
1 szál összevágott sárgarépa
50 dkg halaprólék
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
1 ág kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
4 szem fekete bors
1 fej összevágott mogyoróhagyma
1 fej összevágott hagyma
30 dl hideg víz

1. A halfejeket és a csontos halat 60 percen át hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük.

2. Fazékba rakjuk, felöntjük 3 liter hideg vízzel, és alacsony hőfokon felforraljuk.

3. A hozzávalókat is a vízbe rakjuk és 90 percen keresztül lassú tűzön gyöngyöztetjük. Ha megfőtt, leszűrjük.

Sült tengeri sügér zöldségekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2039 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Sült tengeri sügér zöldségekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
twitter