Pórés, burgonyás csirketál



Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 4-es fokozat).
2. A csirkét sózzuk, borsozzuk. Öntöttvas lábasban vagy tűzálló jénai tálban 4 evőkanál olajat közepes hőfokon felmelegítünk, és a csirkét 10 perc alatt megpirítjuk. Szűrőkanállal kiszedjük, félrerakjuk.
3. Az olajon 5 perc alatt puhára pároljuk a póréhagymát, belekeverjük a fokhagymát, és még 1-2 percig pirítjuk. Beleszórjuk a lisztet és körülbelül 5 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
4. Felöntjük a borral, 4 perc alatt az alkoholt elpárologtatjuk. Hozzáöntjük a csirkelevest, belerakjuk a babérlevelet, sáfrányt, sárgarépát, burgonyát. Felforraljuk, 10 percig gyöngyöztetjük.
5. Hozzáadjuk a csirkecombokat. Letakarjuk. Sütőbe rakjuk. 30 percig sütjük.
A babérlevelet kidobjuk. Petrezselyemmel díszítjük. Forrón tálaljuk.
Csirkeleves

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.
2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.
3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.
Leszűrjük.
4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.
A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.