Sertéssült édesburgonyával és almával



Elkészítés:
1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 5-ös fokozat).
2. Öntöttvas lábasban az olajat felhevítjük és a hús mindkét oldalát 8-10 perc alatt elősütjük. A felesleges zsírt kiöntjük.
3. A húst letakarjuk az édesburgonyával és az almával.
4. A mézet, fokhagymát, zsályát, gyömbért, fahéjat, sót és borsot a zöldséglevesbe keverjük. A húsra öntjük. Fedő nélkül 15 percig sütjük, majd a húst óvatosan megfordítjuk és még 15 percig sütjük. Forrón tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.
2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.
3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 60 percig gyöngyöztetjük.
4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.