Szarvastál



Elkészítés:
1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 2-es fokozat).
2. Öntöttvas lábasban vagy tűzálló jénai tálban az olajat közepes tűzön felmelegítjük, hozzáadjuk a szarvashúst, pancettát és 5-8 perc alatt világosbarnára pirítjuk. Szűrőlapáttal kivesszük, félrerakjuk.
3. A visszamaradt olajon megpároljuk a fokhagymát, a hagymát, a sárgarépát, a paradicsomot. Felöntjük a borral és a vízzel. Belekeverjük a rozmaringot és a babérlevelet. Felforraljuk.
4. Sütőbe rakjuk és lefedve 60 percen keresztül pirítjuk. Ha kész, belekeverjük a gesztenyét vagy a szétmorzsolt gesztenyemasszát és még 60 percig pirítjuk. Ha úgy érezzük, a hús kiszáradt, kevés vízzel öntsük fel. Frissen főzött polentával forrón tálaljuk.
Polenta alaprecept

1. A vizet sózzuk, felforraljuk. A sós forró vízbe 3-4 decinyit kimerünk és félrerakjuk.
2. A forró vízbe óvatosan kevergetve beleöntjük a kukorica lisztet. A tűz hőfokát csökkentjük.
3. A kukorica lisztet állandóan kevergetve főzzük. Figyelem ahogy fő, „pusmog". Ha túl sűrű, a félrerakott sós vízzel felöntjük.
4. Ha kész, belekeverjük a vajat és a parmezán sajtot. Borsozzuk.