Francia marharagu

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Francia marharagu
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg darabolt marhahús
6 és ¼ dl száraz vörösbor
4 szál vékonyra szeletelt sárgarépa
40 dkg apróra vágott hámozottparadicsom-konzerv
3 db sózott ajóka
10 dkg kimagozott fekete olívabogyó
20 dkg darabolt baconszalonna
vagy
20 dkg darabolt szalonna
2 fej vékonyra szeletelt hagyma
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 ¾ dl marhahúsleves
1 csokor bouquet garni
1 evőkanál olvasztott vaj
1 evőkanál liszt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 2-es fokozat).

2. Öntöttvas edényben vagy tűzálló tálban 2 evőkanál olajat közepes tűzön felmelegítünk. Hozzáadjuk a húst és a szalonnát, 10 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Szűrőlapáttal kiszedjük, félrerakjuk.

3. A visszamaradt olajhoz adjuk a maradék 2 evőkanál olajat, a hagymát, a fokhagymát, s 7 perc alatt megpároljuk. Beleöntjük a bort, magas hőfokon forraljuk, amíg a bor a felére csökken.

4. Felöntjük a levessel, belekeverjük a húst, szalonnát, sárgarépát, paradicsomot, a lemosott, lecsöpögtetett ajókát és a bouquet garnit. Letakarjuk, és a sütőben 2 óráig sütjük.

5.A sütési idő letelte után a bouquet garnit kidobjuk. A lisztet a vajjal simára keverjük, az étel tetejére öntjük. Megszórjuk az olívabogyóval. Forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg marhacsont
5 szem egész bors
1 csokor bouquet garni
2 evőkanál paradicsompüré
40 dl hideg víz
1 szál darabolt szárzeller
1 szál darabolt póréhagyma
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt vöröshagyma
ízlés szerint

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.

3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 csokor friss petrezselyemzöld
1 csokor friss kakukkfű
1 csokor friss zeller

A babérlevelet, zellert, kakukkfüvet, petrezselymet összekötözzük vagy a hozzávalókat tüllzacskóba rakjuk és a zacskó száját összekötjük.

Francia marharagu
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4015 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Francia marharagu
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
most van szezonja