Angol egytál



Elkészítés:
1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 2-es fokozat).
2. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk, borsozzuk. A húst beleforgatjuk.
3. Az öntöttvas edényben vagy tűzálló tálban 1 evőkanál vajat közepes hőfokon felmelegítünk, belerakjuk a hagymát, sózzuk 1 teáskanál sóval, és 4 percig pároljuk. Szűrőlapáttal kiszedjük, félrerakjuk.
4. A bárányt a tálba rakjuk, kakukkfűvel ízesítjük, ráterítjük a párolt hagymát. A vékonyra szeletelt burgonyát a hagymára rakjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást.
5. A maradék 3 evőkanál vajat a tetejére adagoljuk. Felöntjük a levessel. Tetővel vagy fóliával letakarjuk, 120 percig a sütőben sütjük.
6. A fóliát eltávolítjuk, a sütő hőfokát 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat) növeljük, és 30-45 percig sütjük, amíg a burgonya aranybarna lesz. Forrón a savanyú lila káposztával tálaljuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.