Angol egytál

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Angol egytál
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 nagyobb vékonyra szeletelt burgonya
4 fej finomra vágva hagyma
100 dkg darabolt báránylapocka
1 ág kakukkfű
4 evőkanál vaj
2 teáskanál
másfél evőkanál liszt
másfél dl meleg víz
vagy
másfél dl meleg csirkehúsleves
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
A tálaláshoz:
igény szerint szeletelt, savanyított lilakáposzta

Elkészítés:

1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 2-es fokozat).

2. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk, borsozzuk. A húst beleforgatjuk.

3. Az öntöttvas edényben vagy tűzálló tálban 1 evőkanál vajat közepes hőfokon felmelegítünk, belerakjuk a hagymát, sózzuk 1 teáskanál sóval, és 4 percig pároljuk. Szűrőlapáttal kiszedjük, félrerakjuk.

4. A bárányt a tálba rakjuk, kakukkfűvel ízesítjük, ráterítjük a párolt hagymát. A vékonyra szeletelt burgonyát a hagymára rakjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást.

5. A maradék 3 evőkanál vajat a tetejére adagoljuk. Felöntjük a levessel. Tetővel vagy fóliával letakarjuk, 120 percig a sütőben sütjük.

6. A fóliát eltávolítjuk, a sütő hőfokát 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat) növeljük, és 30-45 percig sütjük, amíg a burgonya aranybarna lesz. Forrón a savanyú lila káposztával tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
A recept Anglia északnyugati részén Lancashire-ban született. Hozzávalói a többi között a bárány- vagy a juhhús (néha vese, véres kolbász vagy osztriga), és a vékony szeletekre vágott burgonya. Az étel a hagyományos, kör alakú, fedeles, magas cserépedényben készült. A magas tálra azért volt szükség, hogy a húscsontok kényelmesen elférjenek. A mai angol konyha természetesen a kicsontozott húsokat részesíti előnyben.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Angol egytál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1599 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Angol egytál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
recept beküldése