Bárányegytálétel

Piti

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Bárányegytálétel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db hámozott, negyedelt burgonya
60 dkg bárányhús
vagy
60 dkg ürühús
1 és ¼ dl langyos víz
2 fej karikára vágott vöröshagyma
0 dkg sáfrány
5 dkg kimagozott aszalt szilva
vagy
10 dkg szilva
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
ízlés szerint szumák
ízlés szerint újhagyma
ízlés szerint szárított mentalevél
ízlés szerint vöröshagyma

Elkészítés:

1. A csicseriborsót hideg vízbe tesszük, és 4-5 órán ke­resztül áztatjuk.

2. A húst 12 darabra vágjuk. A húst és a csicseriborsót 4 külön edénybe szétosztjuk (erre a célra leginkább a belső felén mázzal bevont cserépedényke felel meg, de nagyobb felfújtformákat is lehet használ­ni), friss vízzel felöntjük, és 120 °C-ra előmelegített sütőben 6 órán át pároljuk.

3. Ha szárított gyümölcsöket használunk, ezeket 3-4 órára langyos vízbe kell áztatni. Ugyanakkor a sáf­rányt is legalább 3 órára be kell áztatni kb. 1,2 dl langyos vízbe.

4. A 6 óra sütés után az edény(ek)ben elosztjuk a bur­gonyát, a hagymát meg a szilvát, és további 45 per­cig még pároljuk. Ezután hozzáadjuk a sáfrány levét, sózzuk, borsozzuk, az egészet további 20 per­cig összeérleljük a forró sütőben.

5. Az ételt a főzőedény(ek)ben tálaljuk. Az asztalnál először a főzőlevet tányérba merjük, levesként fo­gyasztjuk, majd főételként a szilárd hozzávalók ke­rülnek sorra. A megtisztított egész vörös- és új­hagymát, a szumákot meg a mentát külön kínáljuk az ételhez.

A szumák vadon is termő és termesztett szömörceféle Azerbajdzsánban. Savakat, cukrot, továbbá C- és K-vitamint tartalmaz. Az ún. cserző szumák apró savanykás gyümölcsei szárítva és őrölve hús- és halételek ízesítésére szolgálnak; semlegesítik a zsírokat, segítik az emésztést.
Bárányegytálétel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1551 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
Bárányegytálétel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
recepttár