Édes plov aszalt gyümölcsökkel
Sirin govurma plov



Elkészítés:
1. A mazsolát és az aszalt barackot megmossuk, annyi vízbe, amennyi ellepi, 30 percre beáztatjuk, majd lecsepegtetjük.
2. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, a gyümölcsöket közepes lángon aranysárgára sütjük benne.
3. Az aszalt gyümölcsös keveréket a plov tetejére tesszük, és megszórjuk cukorral.
Vajas és sáfrányos rizs

1. A sáfrányt egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk.
2. A rizst megmossuk, és legalább 3 órára beáztatjuk langyos, sós vízbe. A tojássárgájából, a lisztből, csipetnyi sóval és 1 evőkanál olvasztott vajjal tésztát készítünk, 30 percig pihentetjük.
3. 4 liter sós vizet felforralunk, beletesszük a lecsepegtetett rizst. Néha megkevergetve, 6-8 perc alatt, erős lángon félpuhára főzzük, majd leszűrjük.
4. A tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kevés olvasztott vajjal megkent edény alját kibéleljük vele, és a tűzhelyen, közepes lángon, kb.15 percig sütjük.
5. A lecsepegtetett rizst kúpformában a tésztára halmozzuk, rétegesen hozzáadjuk az olvasztott zsiradékot és a sáfrány levét, a sáfrány nagyobbik részét csak a végén öntjük a rizshegyre.
6. Az edény légmentes lezárásához egy konyharuhát teszünk a fazék és a fedele közé, majd a rizst kis lángon 1 órán át gőzöljük.
7. Tálaláshoz a rizshegy sáfrányszínű csúcsát külön tálra helyezzük, amíg a rizs többi részét nagy tányérra halmozzuk, ezután rátesszük a csúcsot, és leöntjük forró olvasztott vajjal. A tésztalapot feldaraboljuk, és a díszítéshez használjuk.