Kelt leveles tészta

Gata

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Kelt leveles tészta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg liszt
2 dl langyos tej
3 db tojás
1 csipet
20 dkg puha vaj
A töltelékhez:
15 dkg porcukor
20 dkg liszt
15 dkg vaj
1 rúd vanília
1 teáskanál

Elkészítés:

1. A kovászhoz a szárított élesztőt feloldjuk a tej felé­ben, elveszünk a lisztből 12,5 dekát, és ezzel rugal­mas tésztává dolgozzuk ki. Lefedve, meleg helyen kb. 30 percig pihentetjük.

2. Összekeverjük a maradék tejet a tojásokkal, a sóval, a cukorral, a maradék liszttel és 10 dkg vajjal, hoz­záadjuk a kovászt, jól összegyúrjuk, további 30 per­cig pihentetjük, ezúttal hűvös helyen.

3. Közben a töltelékhez a lisztet összevegyítjük az ol­vasztott vajjal, a porcukorral, a sóval meg a vanília kikapart pépjével, és kézzel morzsálódó állagú masszává dolgozzuk.

4. A tésztát 4 egyforma nagyságú cipóra osztjuk, eze­ket kb. 2 mm vastagra kinyújtjuk, megkenjük puha vajjal, kinyújtjuk, újra megvajazzuk, összehajtjuk és kinyújtjuk - ezt összesen 3-5 alkalommal megismé­teljük.

5. Ezt követően mindegyik tésztalapból 2-2, kb. fél cm vastag, kistányér nagyságú, kerek lepényt nyújtunk. A lepények közepébe tesszük a töltelék negyedrészét, majd lefedjük a másik lepénnyel, a széleit jól összenyomkodjuk. Így 4 süteményt ka­punk, a tetejükre villával rácsos díszítést rajzolunk, megkenjük tojássárgájával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálaláskor felszeleteljük.

Kelt leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3352 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
Kelt leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
szótár