Kelt leveles tészta
Gata



Elkészítés:
1. A kovászhoz a szárított élesztőt feloldjuk a tej felében, elveszünk a lisztből 12,5 dekát, és ezzel rugalmas tésztává dolgozzuk ki. Lefedve, meleg helyen kb. 30 percig pihentetjük.
2. Összekeverjük a maradék tejet a tojásokkal, a sóval, a cukorral, a maradék liszttel és 10 dkg vajjal, hozzáadjuk a kovászt, jól összegyúrjuk, további 30 percig pihentetjük, ezúttal hűvös helyen.
3. Közben a töltelékhez a lisztet összevegyítjük az olvasztott vajjal, a porcukorral, a sóval meg a vanília kikapart pépjével, és kézzel morzsálódó állagú masszává dolgozzuk.
4. A tésztát 4 egyforma nagyságú cipóra osztjuk, ezeket kb. 2 mm vastagra kinyújtjuk, megkenjük puha vajjal, kinyújtjuk, újra megvajazzuk, összehajtjuk és kinyújtjuk - ezt összesen 3-5 alkalommal megismételjük.
5. Ezt követően mindegyik tésztalapból 2-2, kb. fél cm vastag, kistányér nagyságú, kerek lepényt nyújtunk. A lepények közepébe tesszük a töltelék negyedrészét, majd lefedjük a másik lepénnyel, a széleit jól összenyomkodjuk. Így 4 süteményt kapunk, a tetejükre villával rácsos díszítést rajzolunk, megkenjük tojássárgájával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálaláskor felszeleteljük.