Chilis bab

Csilis bab

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Chilis bab
Adag: 10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg kockára vágott baconszalonna
166 ⅔ dkg sovány, kockára vágott marhahús
66 ⅔ dkg apróra vágott hámozottparadicsom-konzerv
1 teáskanál chilipor
66 ⅔ dkg száraz bab
vagy
66 ⅔ dkg konzerv vörösbab
1 ⅔ fej finomra vágva hagyma
1 ⅔ evőkanál extraszűz olívaolaj
1 ⅔ gerezd finomra vágva fokhagyma
1 teáskanál római kömény
10 és ⅓ dl marhahúsleves
1 ⅔ teáskanál kristálycukor
2 és fél dl tejföl
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük, a hagymát, bacont 7-8 perc alatt világosbarnára pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a fokhagymát, köménymagot, 1 percig pirítjuk. Belerakjuk a marhahúst, a paradicsomot a levével együtt, a chiliport és a cukrot. Felöntjük a levessel. Sózzuk. Közepes hőfokon 10 percig gyöngyöztetjük, majd alacsony hőfokon, lefedve 60 percig gyöngyöztetjük.

3. Belekeverjük a babot (amit előzőleg 1 éjszakára beáztattunk, majd lecsöpögtettünk), még 60 percet főzzük, amíg a marhahús puha lesz. A tejfölt külön tálkában kínáljuk. A chilis babot forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Chilis bab
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1700 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Chilis bab
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
tippek, fortélyok