Kókuszos tengergyümölcsei curry

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kókuszos tengergyümölcsei curry
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl kókusztej
35 dkg konyhakész garnélarák
50 dkg lebőrözött, darabolt fehér húsú halfilé
2 evőkanál édes currypaszta
2 evőkanál friss, finomra vágva koriander
2 evőkanál friss zöldcitromlé
1 teáskanál kristálycukor
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál friss, frissen reszelt gyömbér
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 fej finomra vágva hagyma
2 evőkanál olaj
vagy
2 evőkanál mogyoróolaj
vagy
6 dl halleves
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
néhány gerezd lime
igény szerint főtt thai rizs
néhány levél friss, finomra vágva koriander

Elkészítés:

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük, a hagymát 5 perc alatt megpároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért, néhány másodpercig pirítjuk.

2. Belekeverjük a currykrémet, paradicsompürét és 1 percig kevergetjük, amíg az illatok felszállnak.

3. Belekeverjük a haldarabokat és a rákot. Felöntjük kókusztejjel, csirke- vagy hallevessel, hozzáadjuk a cukrot. Sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentjük. 5 percig főzzük.

4. Belekeverjük a lime-levet, koriandert. Tányérokon, rizságyon tálaljuk, korianderlevéllel és lime-gerezdekkel díszítve forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

Csirkeleves

Csirkeleves
2 szál darabolt zellerszár
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg egész csirke
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
2 fej közepes méretű, negyedelt hagyma
50 dl hideg víz

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.

2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.

3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.

Leszűrjük.

4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.

A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.

Halleves

Kép nélkül
1 szál összevágott zellerszár
1 szál összevágott sárgarépa
50 dkg halaprólék
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
1 ág kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
4 szem fekete bors
1 fej összevágott mogyoróhagyma
1 fej összevágott hagyma
30 dl hideg víz

1. A halfejeket és a csontos halat 60 percen át hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük.

2. Fazékba rakjuk, felöntjük 3 liter hideg vízzel, és alacsony hőfokon felforraljuk.

3. A hozzávalókat is a vízbe rakjuk és 90 percen keresztül lassú tűzön gyöngyöztetjük. Ha megfőtt, leszűrjük.

Kókuszos tengergyümölcsei curry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1823 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Kókuszos tengergyümölcsei curry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
könyvek