Báránytazsin mazsolával, mandulával, mézzel

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Báránytazsin mazsolával, mandulával, mézzel
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 kisebb fej reszelt lilahagyma
120 dkg sovány, kicsontozott bárányhús
15 dkg mazsola
10 dkg félbevágott aszalt sárgabarack
2 db negyedekre vágott aszalt füge
3 rúd fahéj
1 darabka frissen reszelt gyömbér
vagy
2 evőkanál őrölt gyömbér
1 fej darabolt lilahagyma
1 csipet sáfrány
3 evőkanál forró víz
3 evőkanál vaj
½ teáskanál frissen őrölt fehér bors
½ teáskanál őrölt kurkuma
3 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 evőkanál méz
1 db citrom leve
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
12 dkg pirított mandulaforgács
1 evőkanál friss, finomra vágva koriander
igény szerint kuszkusz

Elkészítés:

1. A sáfrányt 10 percre forró vízbe rakjuk.

2. Az olajat és vajat közepes hőfokon felmelegítjük, hozzáadjuk a gyömbért, 1 teáskanál sót, fehér borsot, kurkumát, a reszelt hagymát, fokhagymát, s 30 másodpercig pirítjuk.

3. Belekeverjük a lehártyázott, kis darabokra vágott bárányt, 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az aprított hagymát, sáfrányos vizet, mézet.

4. Annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje. Alacsony hőfokon, lefedve, 1,5 órán át gyöngyöztetjük. Ha a leve elfőne, vízzel pótoljuk.

5. A citromlevet, mazsolát, aszalt sárgabarackot, fügét a főzés félidejében a bárány főzőlevéből kivett néhány kanálnyi lében 30 percre beáztatjuk. Ha megdagadtak, a fahéjjal együtt a húshoz öntjük és lefedve még 30 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.

6. A fahéjat kidobjuk. Mandulaforgáccsal és korianderrel díszítjük. Forrón tálaljuk.

A tazsin, ahogy a leírásokból tudjuk, észak-afrikai, pontosabban berber találmány. Ma már a világ számos részén ismerik és használják ezt a speciális agyagedényt egytálételek készítésére. Hagyományos, fűszeres marokkói ételek készülhetnek benne lassan gyöngyöztetve akár nyílt tűzön, faszénen vagy a konyhai sütőben, gázon. Nagyon sokféle tazsin étel­változat ismert és kedvelt — mint például ez a bárányhúsos is —, ami igen kellemes illatú és pikáns. A tazsint változatos fűszerekkel ízesítik szerte a világon, a készítő saját ízlése szerint.
Báránytazsin mazsolával, mandulával, mézzel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2319 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Báránytazsin mazsolával, mandulával, mézzel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
lexikon