Bigos

Lengyel vadászragu

| Káposztás vaddisznó ragu receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Bigos
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg sovány, kicsontozott sertéshús
25 dkg szeletelt füstölt sertéshús
25 dkg csíkokra vágott baconszalonna
100 dkg lecsepegtetett savanyú káposzta
4 db hámozott, finomra vágva paradicsom
25 dkg negyedelt gomba
50 dkg édes, finomra vágva káposzta
50 dkg sovány, kicsontozott szarvashús
vagy
50 dkg sovány, kicsontozott őzhús
2 evőkanál friss, finomra vágva petrezselyemzöld
3 evőkanál liszt
¾ dl olaj
2 fej vékonyra szeletelt hagyma
5 szem szegfűszeg
8 szem szegfűbors
½ teáskanál kapormag
2 és fél dl almalé
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A lisztet egy tálban sózzuk, borsozzuk. Beleforgatjuk a kis kockákra vágott sertés- és vadhúst, a füstölt hús-csíkokat. 3 evőkanál olajat serpenyőben felmelegítünk, a bacont 3 percig izzasztjuk, hozzáadjuk a hagymát és 10 perc alatt megpároljuk. Szűrőkanállal félrerakjuk.

2. A visszamaradt zsiradékhoz még 2 evőkanál olajat adunk. A tűz hőfokát emeljük. A háromféle húst adagonként 5-7 perc alatt barnára pirítjuk, ha 1 adag elkészült, szűrőkanállal félrerakjuk. Ha az olaj mennyisége csökken, pótoljuk.

3. A bacont, hagymát, húsokat visszarakjuk a serpenyőbe, hozzáadjuk a savanyú káposztát( amit előzőleg lecsöpögtettünk, hideg vízbe áztattunk, majd újra lecsöpögtettünk), paradicsomot, babérlevelet, gombát, szegfűszeget, szegfűborsot, kaprot és fél teáskanál sót.

4. Ráöntjük a bort és almalevet, 2 percig kevergetjük, hozzáöntjük a zöldségleves felét. Felforraljuk. Lefedjük és alacsony hőfokon 1,5 órán át gyöngyöztetjük.

5. Belekeverjük az édes káposztát, a vékonyra szeletelt vaddisznókolbászt. Ha kevés lé lenne rajta, a maradék zöldséglevessel felöntjük. Lefedjük, 30 percig, amíg a káposzta megfő, gyöngyöztetjük.

6. A fedőt levesszük és 15 perc alatt a főzőlevet a felére főzzük. Sózzuk, borsozzuk. A babérlevelet kidobjuk. Forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
A bigos lengyel vadászragu sertésből és vadhúsból készül. Ha úgy dönt, hogy elkészíti, akkor válasszon kicsontozott sertéslapockát, őz- vagy vaddisznócombot. A tetejére füstölt húst is rakhat. Az ételt a savanyú káposzta még pikánsabbá teszi.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
2 kisebb paradicsom
2 szál zellerszár
2 szál közepes méretű, félbevágott sárgarépa
25 dl hideg víz
1 teáskanál
6 szem egész bors
1-2 szem szegfűszeg
2 fej közepes méretű hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.

2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.

3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 60 percig gyöngyöztetjük.

4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.

Bigos
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3269 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Bigos
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
tippek, fortélyok