Bigos
Lengyel vadászragu



Elkészítés:
1. A lisztet egy tálban sózzuk, borsozzuk. Beleforgatjuk a kis kockákra vágott sertés- és vadhúst, a füstölt hús-csíkokat. 3 evőkanál olajat serpenyőben felmelegítünk, a bacont 3 percig izzasztjuk, hozzáadjuk a hagymát és 10 perc alatt megpároljuk. Szűrőkanállal félrerakjuk.
2. A visszamaradt zsiradékhoz még 2 evőkanál olajat adunk. A tűz hőfokát emeljük. A háromféle húst adagonként 5-7 perc alatt barnára pirítjuk, ha 1 adag elkészült, szűrőkanállal félrerakjuk. Ha az olaj mennyisége csökken, pótoljuk.
3. A bacont, hagymát, húsokat visszarakjuk a serpenyőbe, hozzáadjuk a savanyú káposztát( amit előzőleg lecsöpögtettünk, hideg vízbe áztattunk, majd újra lecsöpögtettünk), paradicsomot, babérlevelet, gombát, szegfűszeget, szegfűborsot, kaprot és fél teáskanál sót.
4. Ráöntjük a bort és almalevet, 2 percig kevergetjük, hozzáöntjük a zöldségleves felét. Felforraljuk. Lefedjük és alacsony hőfokon 1,5 órán át gyöngyöztetjük.
5. Belekeverjük az édes káposztát, a vékonyra szeletelt vaddisznókolbászt. Ha kevés lé lenne rajta, a maradék zöldséglevessel felöntjük. Lefedjük, 30 percig, amíg a káposzta megfő, gyöngyöztetjük.
6. A fedőt levesszük és 15 perc alatt a főzőlevet a felére főzzük. Sózzuk, borsozzuk. A babérlevelet kidobjuk. Forrón tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.
2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.
3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 60 percig gyöngyöztetjük.
4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.