Csirketazsin körtével és fahéjjal

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál blansírozott, pirított mandula
3 szelet félbevágott narancs
4 db narancs héja, csíkokra vágott
1 csokor friss koriander
4 db kicsontozott, lebőrözött csirkemell
4 db érett, hámozott körte
1 teáskanál őrölt gyömbér
vagy
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
2 evőkanál narancsvirágvíz
vagy
2 evőkanál frissen préselt/facsart narancslé
2 és fél dl víz
1 db citrom leve
2 kisebb félbevágott fahéj
1 csipet sáfrány
2 fej finomra vágva hagyma
dl méz
1 csipet őrölt kardamom
4 evőkanál vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint főtt barna rizs

Elkészítés:

1. A tazsinban vagy egy serpenyőben közepes hőfokon a vajat felmelegítjük, beledobjuk a körtét, és 2 percig pároljuk.

2. Meghintjük kardamommal, óvatosan hozzáadjuk a mézet, és karamellizáljuk. A kimagozott és négyfelé vágott körtét szűrőkanállal félrerakjuk.

3. Az olajat a serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a hagymát és 7-8 perc alatt megpároljuk.

4. Belerakjuk a felezett csirkét, sáfrányt, gyömbért. Sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 percig pirítjuk.

5. Belekeverjük a fahéjat, mazsolát (amit előzőleg 15 percre meleg vízbe áztattunk), az összekötözött koriandert, beleöntjük a vizet és citromlevet. Felforraljuk. Lefedjük. A tűz hőfokát csökkentjük. Az ételt 20-25 perc alatt készre főzzük.

6. A csirkéhez adjuk a karamellizált körtét, narancshéjat, narancsszeleteket, beleöntjük a narancsvirágvizet vagy narancslevet. Fedő nélkül még 10 percig gyöngyöztetjük.

7. A fahéjat és a koriandert kidobjuk. Meghintjük mandulával. Rizzsel forrón tálaljuk.

A tazsin kerek, kúpos fedelű főző-tálaló cserépedény. Az étel is az edényről kapta a nevét. Az étel lassan, de mégis magas hőfokon készül el benne. Az első használat előtt hideg vízbe kell áztatni, majd olívaolajjal bekenni. Hideg sütőbe kell állítani és nagyon lassan, 1,5-2 óra alatt kell felmelegíteni. Mosogatógépbe nem rakható! Soha nem szabad mosószeres vízben áztatni! A kúpos fedő kiválóan illeszkedik az alsó részhez, ezért a gőzök, párák állandóan visszacsorognak az ételre. Így biztosítják az étel tökéletes főzését. A tazsin a régi hagyományos tűzhelyeken is és a legmodernebbeken is használható, sőt, ha valaki faszén felett szeretné elkészíteni ezt az ételt, azt is megteheti.
Aromatikus, száraz, vegetális ízzel rendelkező, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Csirketazsin körtével és fahéjjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1795 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Csirketazsin körtével és fahéjjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
tippek, fortélyok