Májusi sült



Elkészítés:
1. A bárányt sózzuk, borsozzuk. Két evőkanál olajat egy öntöttvas lábasban vagy fedeles jénaiban felforrósítunk. Beledobjuk a bárányt, és 8 perc alatt minden oldalát barnára pirítjuk. A bárányt kiszedjük, félrerakjuk.
2. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a maradék 2 evőkanál olajat. A hagymát, fokhagymát, zellert 5 perc alatt, amíg a fokhagyma aranybarnára pirul, megsütjük.
3. Belekeverjük a lisztet, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel, hozzáadjuk a bárányt és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük. A lábast lefedjük, az ételt alacsony hőfokon, 60 percen keresztül gyöngyöztetjük.
4. Hozzáadjuk a zöldbabot, zöldborsót, sárgarépát, cukorborsót. Még 15 percig együtt főzzük. Sütőben készült burgonyával forrón tálaljuk.
Csirkeleves

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.
2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.
3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.
Leszűrjük.
4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.
A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.