Böjti tolma
Passzutsz tolma



Elkészítés:
1. A hüvelyeseket külön-külön, éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap szintén külön, bő, friss, só nélküli vízben puhára főzzük, leszűrjük.
2. A hagymát a felforrósított olajon megpirítjuk, a babot, a csicseriborsót, a lencsét, a búzát és a zöldfűszereket hozzákeverjük, sózzuk, borsozzuk.
3. A szőlőleveleket (káposztaleveleket) blansírozzuk, lecsepegtetjük, kiterítjük (a szőlőleveleket kettesével egymás mellé rakjuk), mindegyik közepébe 1-2 evőkanál tölteléket teszünk, és összehajtjuk, mint egy borítékot, lábosba sűrűn egymás mellé helyezzük.
4. A paradicsompürét összekeverjük kb. 10 evőkanál vízzel, a töltelékekre öntjük, 20-30 percig csendesen forrni hagyjuk. Ezt az ételt rendszerint hidegen fogyasztják.