Ír marhapörkölt

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Ír marhapörkölt
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg darabolt marhahús
4 szál darabolt sárgarépa
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál finomra vágva petrezselyemzöld
1 evőkanál liszt
1 teáskanál angol mustár
½ teáskanál
2 fej finomra vágva hagyma
1 evőkanál barna cukor
5 dl barna sör
vagy
5 dl sör
3 evőkanál húslé
vagy
3 evőkanál vaj
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A lisztet és a mustárt összekeverjük, csipetnyi sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, a húst a masszába forgatjuk.

2. 1 teáskanál vajat magas hőfokon felmelegítünk. A megpirított húst szűrőkanállal tálra rakjuk.

3. A visszamaradt vajon a hagymát alacsony hőfokon 10 perc alatt megpároljuk. A húst visszarakjuk.

4. A sárgarépát tálba rakjuk, sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, cukrot, paradicsompürét, felöntjük a húslevessel és a sörrel. Összekeverjük, a húsra öntjük. Ha a lé nem lepné el teljesen a húst, kevés vízzel felöntjük.

5. Elkeverjük, nehogy odaégjen az alja. Felforraljuk, majd lefedjük. Alacsony hőfokon 1 óra 45 percig gyöngyöztetjük. 1 óra főzés után megkeverjük, ha szükséges, kevés vizet önthetünk rá. Sózzuk, borsozzuk. A babérlevelet kidobjuk.

6. A hús tetejére 12 kis gombócot rakunk, megfőzzük. Ha kevés lenne a lé, forró vízzel pótolhatjuk. Letakarjuk, s 20 perc alatt a gombócok megfőnek. Petrezselyemmel díszítjük. Forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
Ha nem akarunk gombócot is készíteni ehhez az ételhez, akkor tálalhatjuk főtt krumplival vagy krumplipürével is.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Fűszeres, erőteljes ízű, igen testes, száraz, karakteres vörösbor illik hozzá.

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
1 nagyobb szál félbevágott sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 szál zöldjével zellerszár
2 db érett paradicsom
150 dkg marhahús
50 dl hideg víz
1 nagyobb fej negyedelt hagyma
4 szem szegfűszeg
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.

2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.

3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.

4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.

5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.

A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.

Gombóc

Kép nélkül
15 dkg liszt
4 evőkanál margarin vagy
4 evőkanál vaj
4 evőkanál víz
szükség szerint víz
ízlés szerint

1. A lisztből és a zsiradékból, kevés vízzel és sóval tésztát gyúrunk.

2. Ha húshoz tálaljuk: kis gombócokat formálunk és a ragu tetejére rakjuk, a tálat lefedjük és 35-40 percig pároljuk a raguval együtt.

3. Ha nem a raguval készítjük, hanem önállóan, akkor bő sós vízben kifőzzük.

Ír marhapörkölt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4777 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Ír marhapörkölt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
ételfotó