Töltött szőlőlevél

Tolma

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Töltött szőlőlevél
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg marhahús
vagy
25 dkg sertéshús
½ teáskanál hmeli szuneli
5 gerezd zúzott fokhagyma
2 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 késhegynyi erős fűszerpaprika
1 csésze főtt rizs
4 evőkanál paradicsompüré
igény szerint víz
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
A joghurtmártáshoz:
5 dl sűrű joghurt
1 csokor finomra vágott bazsalikomlevél
1 csokor finomra vágott korianderlevél
5 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A húsokat (a marhahús mellett készíthetjük a sertés- helyett bárányhúsból is) a hagymával, a fokhagymával, a petrezselyemmel és a fűszerekkel együtt húsdarálón ledaráljuk, majd a rizzsel és 2 evőkanál paradicsompürével sima masszává keverjük.

2. Eltávolítjuk a szőlőlevelek szárát, 2-3 percig vízgőzben vagy forrásban lévő vízzel leöntve megpuhítjuk, majd hideg vizet folyatunk rá, jól lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni.

3. A húsmasszából 20 kis golyót vagy rudacskát formálunk, mindegyiket egy-egy szőlőlevélre helyezzük, és a szélétől kezdve beletekerjük.

4. Egy fazekat kibélelünk a maradék szőlőlevelek felével. A megtöltött tekercseket szorosan egymás mellé beletesszük, és befedjük szőlőlevelekkel.

5. A fűszerpaprikát kikeverjük a maradék paradicsompürével és bő 1 dl vízzel a töltelékekre öntjük. Lefedjük egy tányérral, és kis lángon 45 percig hagyjuk csendesen forrni. Ha szükséges, időnként kanalanként forró vizet öntünk utána.

6. A mártáshoz a joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával és az összevagdalt zöldfűszerekkel. A töltött szőlőleveleket a joghurtmártással tálaljuk.

Töltött szőlőlevél
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2219 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
Töltött szőlőlevél
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
cikkek