Töltött szőlőlevél
Tolma



Elkészítés:
1. A húsokat (a marhahús mellett készíthetjük a sertés- helyett bárányhúsból is) a hagymával, a fokhagymával, a petrezselyemmel és a fűszerekkel együtt húsdarálón ledaráljuk, majd a rizzsel és 2 evőkanál paradicsompürével sima masszává keverjük.
2. Eltávolítjuk a szőlőlevelek szárát, 2-3 percig vízgőzben vagy forrásban lévő vízzel leöntve megpuhítjuk, majd hideg vizet folyatunk rá, jól lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni.
3. A húsmasszából 20 kis golyót vagy rudacskát formálunk, mindegyiket egy-egy szőlőlevélre helyezzük, és a szélétől kezdve beletekerjük.
4. Egy fazekat kibélelünk a maradék szőlőlevelek felével. A megtöltött tekercseket szorosan egymás mellé beletesszük, és befedjük szőlőlevelekkel.
5. A fűszerpaprikát kikeverjük a maradék paradicsompürével és bő 1 dl vízzel a töltelékekre öntjük. Lefedjük egy tányérral, és kis lángon 45 percig hagyjuk csendesen forrni. Ha szükséges, időnként kanalanként forró vizet öntünk utána.
6. A mártáshoz a joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával és az összevagdalt zöldfűszerekkel. A töltött szőlőleveleket a joghurtmártással tálaljuk.