Pácolt húsnyársak
Baszturmisz mcvadi



Elkészítés:
1. A húst nagy kockákra vágjuk. 2 hagymát felkockázunk. A húst a hagymával, a babérlevéllel, borssal, kevés sóval együtt 1:1 arányban higított ecetben több órán keresztül pácoljuk.
2. A húsdarabokat nyársra húzzuk, és faparázson vagy faszenes grillen megsütjük. Szükség szerint sózzuk. A nyársakat tálra rendezzük, a karikákra vágott maradék 2 hagymával és gránátalmamagokkal díszítjük.
3. Savanyított zöldparadicsom, dzsondzsoli (a hólyagfa savanyított termése), paradicsom és újhagyma, alucsa (vad cseresznyeszilva), tkemali-szilvából készült mártás vagy porcsin illik hozzá.
Tkemaliszilva-mártás

1. A nagyon savanyú szilvát vagy még nem teljesen értett sárgabarackot hosszában bevágjuk, vízzel felöntjük, kis lángon hagyjuk csendesen forrni, amíg a magok elválnak a gyümölcshústól.
2. A levét fazékba leszűrjük, eltávolítjuk a gyümölcsmagokat, a gyümölcshúst pépesítjük, annyi levet adunk hozzá, hogy sűrű mártást kapjunk.
3. A fokhagymával, a zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük.
Hidegen, húsokhoz tálaljuk.