Cseh báránygulyás

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Cseh báránygulyás
Adag: 7 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
175 dkg sovány, kockára vágott báránycomb
3 és fél evőkanál édes paprika
3 és fél db kimagozott, csíkokra vágott zöld húsú kaliforniai paprika
3 és fél db kimagozott, csíkokra vágott piros húsú kaliforniai paprika
10 és fél db hámozott, összevágott lucullus paradicsom
3 és fél fej vékonyra szeletelt hagyma
3 és fél gerezd finomra vágva fokhagyma
4 és ⅓ dl zöldségleves
1 evőkanál friss, finomra vágva majoránna
½ teáskanál őrölt kömény
1 ¾ evőkanál liszt
3 és fél evőkanál hideg víz
1 ¾ teáskanál erős paprika
1 ¾ gerezd zúzott fokhagyma
3 és fél evőkanál olaj
vagy
3 és fél evőkanál zsír
1 ¾ db friss, kimagozott zöld chilipaprika
vagy
1 ¾ db friss, kimagozott piros chilipaprika
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük. Belerakjuk a hagymát, és 5 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a bárányt és 8 perc alatt minden oldalát barnára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.

3. Beleszórjuk a szeletelt fokhagymát és az édes paprikát. Kevés meleg levessel felengedjük, 2 percig kevergetjük, amíg a paprika feloldódik.

4. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt, kaliforniai paprikát, a majoránna felét, köménymagot, a finomra vágott csilit.

5. Felöntjük 1,25 dl meleg levessel, hogy a hús ne süljön le. Lefedve, lassú tűzön 90 percig gyöngyöztetjük. Ha szükséges, fokozatosan hozzáadunk még levest, hogy le ne süljön.

6. A lisztet és egy kevés hideg vizet összekeverünk, a habarékot a gulyáshoz keverjük, besűrítjük.

7. Hozzáadjuk a bort, a maradék majoránnát, erős paprikát és az összezúzott fokhagymát. 10 percig még együtt főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Forrón tálaljuk.

A cseh gulyás hasonlít a magyarhoz, de több paradicsomot és kaliforniai paprikát használnak. Különlegessége, hogy cipóban tálalják. A kenyér tetejét levágják, a belét kiszedik, a cipót megtöltik gulyással és a kenyérkalapot visszarakják a tetejére.
Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
2 kisebb paradicsom
2 szál zellerszár
2 szál közepes méretű, félbevágott sárgarépa
25 dl hideg víz
1 teáskanál
6 szem egész bors
1-2 szem szegfűszeg
2 fej közepes méretű hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.

2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.

3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 60 percig gyöngyöztetjük.

4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.

Cseh báránygulyás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2352 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Cseh báránygulyás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
szólj hozzá, értékelj