Szegedi gulyás

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szegedi gulyás
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg durvára vágott baconszalonna
2 db vékonyra szeletelt burgonya
50 dkg lecsepegtetett, apróra vágott savanyú káposzta
50 dkg sovány, kockára vágott sertéshús
1 maréknyi friss, összevágott kapor
3 evőkanál hideg víz
1 evőkanál liszt
½ teáskanál erős paprika
másfél dl tejföl
1 db hámozott, kimagozott alma
1 evőkanál édes paprika
1 evőkanál paradicsompüré
2 és fél dl zöldségleves
1 teáskanál
1 teáskanál őrölt köménymag
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
2 db kimagozott, csíkokra vágott zöld húsú kaliforniai paprika
3 nagyobb fej vékonyra szeletelt hagyma
1 evőkanál friss kakukkfű
vagy
1 teáskanál szárított kakukkfű
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
szükség szerint ecetes paprika

Elkészítés:

1. Az olajat magas tűzön felmelegítjük. Belerakjuk a húst és a bacont, és 4-5 perc alatt barnára pirítjuk.

2. A tűz hőfokát csökkentjük, a húshoz és baconhoz adjuk a hagymát, kaliforniai paprikát, kakukkfüvet, köménymagot, fokhagymát és a sót. 5-8 percig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, együtt pároljuk.

3. Felöntjük egy kevés zöldséglevessel, belekeverjük a paradicsompürét, a kockára vágott almát és burgonyát, savanyú káposztát (amit előzőleg lecsöpögtettünk, hideg vízbe áztattunk, majd újra lecsöpögtettünk és felaprítottunk), és 5 percig még együtt főzzük.

4. Felöntjük 2,5 dl levessel, letakarjuk és 75 percig gyöngyöztetjük. 30 perc után megnézzük, nem főtt-e el a leve.

5. Belekeverjük a bort és 1 evőkanál tejfölt. Még 15 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.

6. Hozzáadjuk az erős paprikát. A lisztet és a vizet összekeverjük. A habarékot az ételhez adjuk, besűrítjük. Belekeverjük a maradék tejfölt, kaprot. Forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
Közép-Európában kedvelik a tápláló ételeket, ilyen például a sertéssült savanyú káposztával. A recept a dél-magyarországi Szeged városáról kapta a nevét. Arról a városról, ahol a világszerte híres paprika terem.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
2 kisebb paradicsom
2 szál zellerszár
2 szál közepes méretű, félbevágott sárgarépa
25 dl hideg víz
1 teáskanál
6 szem egész bors
1-2 szem szegfűszeg
2 fej közepes méretű hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.

2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.

3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 60 percig gyöngyöztetjük.

4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.

Szegedi gulyás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 15037 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Szegedi gulyás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
tippek, fortélyok