Fokhagymás sertéssült zöldségekkel



Elkészítés:
1. A húst éles késsel a csontról levágjuk. A húsba 6 zsebecskét metszünk, 3 fokhagymát kettévágunk, és a fél fokhagymákat a zsebekbe dugjuk. Az összevágott zsályát, rozmaringot a húsra dörzsöljük, rászórjuk a kis kockára vágott bacont. Sózzuk, borsozzuk. Ezután a húst tiszta spárgával a csonthoz kötözzük.
2. Az olajat fedeles jénaiban felforrósítjuk. A hús minden oldalát 10 perc alatt világosbarnára sütjük.
3. Bögrénként a húsra öntjük a levest. A tűz hőfokát csökkentjük. Kis rést hagyva a jénait lefedjük, a karajt 30 percig pároljuk. Időnként megnézzük, hogy van-e rajta leves.
4. Fél óra után hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott burgonyát, sárgarépát, paszternákot és a maradék fokhagymát. A zöldségeket és a húst 50 perc alatt puhára sütjük.
5. A spárgát a húsról levágjuk, a karajt 8-12 szeletre vágjuk. A húst a zöldségekkel előmelegített tányérokra rakjuk, meglocsoljuk a pecsenyelével. Forrón tálaljuk.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.