Burgundiai marharagu

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Burgundiai marharagu
Adag: 4-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg marhahús
15 dkg vékonyra szeletelt baconszalonna
8 szem darabolt mogyoróhagyma
2 és fél dl száraz vörösbor
25 dkg csiperkegomba
1 evőkanál liszt
1 és ¼ dl marhahúsleves
1 gerezd héjas fokhagyma
2 szál friss petrezselyemzöld
1 evőkanál paradicsompüré
½ teáskanál őrölt kakukkfű
vagy
2 ág friss kakukkfű
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint főtt burgonya

Elkészítés:

1. A lisztet egy nagyobb nejlonzacskóba szórjuk, sózzuk, borsozzuk. A kis darabokra vágott húst a zacskóba tesszük, és addig rázogatjuk, míg mindenütt lisztes lesz.

2. A bacont fél evőkanál olajon, közepes tűzön, 5 perc alatt zsírjára sütjük. A bacont szűrőkanállal kivesszük, félrerakjuk.

3. A visszamaradt zsiradékon a hagymát 7-8 perc alatt megpirítjuk, Kivesszük, félrerakjuk.

4. A maradék 3 és fél evőkanál olajat a visszamaradt zsiradékhoz adjuk, felmelegítjük és a lisztes húst 5 perc alatt barnára sütjük.

5. Felöntjük a borral, marhahúslevessel. Fölforraljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, kakukkfüvet, petrezselymet, babérlevelet, paradicsompürét. Letakarjuk és nagyon alacsony tűzön 90 percig gyöngyöztetjük. Figyeljünk arra, hogy a húst főzés közben mindig ellepje a lé.

6. Belekeverjük a hagymát, a szár nélküli csiperkegombát és még 40-60 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.

7. A babérlevelet, fokhagymát és a frissen beletett zöld fűszereket kidobjuk. Burgonyával forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
Ez a nagyon lassan, hosszú ideig készülő marhasült igen népszerű Franciaországban, különösen Burgundiában. A recept ahhoz képest változik, hogy ki főzi és tálalja, de a húst mindig borral, sertésszalonnával vagy baconnal, csiperkegombával és hagymával ízesítik. Tálalhatjuk ezt a fantasztikus receptet a saját elképzelésünk szerint.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Burgundiai marharagu
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2516 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Burgundiai marharagu
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
google+