Bárányhúsos, gombás piláf



Elkészítés:
1. A falatnyi darabokra vágott bárányt a konzervparadicsom levével, 4 evőkanál olajjal, citromlével, barna cukorral, fokhagymával, csilivel, római köménymaggal, sóval, borssal egy jénai tálban összekeverjük és 4 órára hűtőbe rakjuk.
2. Ha a pácolási idő lejárt, a maradék 1 evőkanál olajat felhevítjük, a bárányt a pácléből kiszedjük és 2 részletben 7-9 perc alatt barnára pirítjuk. Félrerakjuk.
3. A visszamaradt olajhoz 2 evőkanál báránypáclevet adunk és a gombát 2 perc alatt ezen megpároljuk.
4. A bárányt a párolt gombára rakjuk, beleszórjuk a rizst, belerakjuk a paradicsomot, ráöntjük a maradék páclevet és a csirkelevest . Letakarjuk, nagyon alacsony hőfokon 75-80 percig gyöngyöztetjük, amíg a bárány és a rizs puha lesz.
5. Tálalás előtt mentával vagy korianderrel díszíthetjük, és ha felhasználjuk, megszórhatjuk reszelt citromhéjjal. Azonnal tálaljuk.
Csirkeleves

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.
2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.
3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.
Leszűrjük.
4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.
A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.