Körtés, zsályás rizottó

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Körtés, zsályás rizottó
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagyobb kimagozott, kockára vágott körte
1 nagyobb kimagozott, vékonyra szeletelt körte
12 szál darabolt zsályalevél
40 dkg rizottórizs
20 dkg krémsajt
3 evőkanál vaj
1 fej finomra vágva fehér hagyma
6 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
1 dl száraz marsala bor
vagy
ízlés szerint
igény szerint frissen őrölt szerecsendió
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. Másfél evőkanál vajat közepes hőfokon felmelegítünk. Hozzáadjuk a körteszeleteket és 8 zsályalevelet. Ráöntjük a Marsalát, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. 2-3 percig, amíg a körte megpuhul, gyöngyöztetjük. A fűszeres körtét félrerakjuk.

2. A maradék vajat, hagymát, maradék zsályalevelet 1,25 deciliter levessel, közepes hőfokon 5 perc alatt puhára főzzük. A tűz hőfokát növeljük, a hagymára szórjuk a rizst, 2 percig kevergetjük. A tűz hőfokát közepesre visszavesszük.

3. A rizshez adjuk a kockára vágott körtedarabokat, ráöntjük a fehérbort, az alkoholt 4 perc alatt elpárologtatjuk.

4. Decinként, állandóan kevergetve a rizsre öntjük a maradék levest, a rizs 15-18 perc alatt magába szívja a levet és megfő.

5. A rizottóba keverjük a krémsajtot, és a reszelt parmezánt. Ízlés szerint sózzuk.

6. A vörösboros, zsályás körteszeleteket vagy belekeverjük, vagy ízlésesen a tetejére halmozzuk. Forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
A rizottó akkor jó, ha nedvesek benne a rizsszemek, és kissé kásaszerű. A levest lassan, kis adagokban adjuk hozzá, mindig csak akkor, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.
Nagyon különleges rizottó! A Marsala bor és a sajtok, valamint a vilmoskörte egyvelege mámorító ízkavalkádot biztosít. A Strachino sajtról tudni kell, hogy Észak-Olaszországból, Lombardiából származik, és vajas krém­sajt. Ma már Amerikában és Ausztráliában is gyártják a házi sajtüzemek­ben. Ha önnek nincs lehetősége ezeket az alapanyagokat beszerezni, akkor a Stracchinót 18 dekagramm krémsajttal és 2 evőkanál tejföllel helyettesítheti.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
2 kisebb paradicsom
2 szál zellerszár
2 szál közepes méretű, félbevágott sárgarépa
25 dl hideg víz
1 teáskanál
6 szem egész bors
1-2 szem szegfűszeg
2 fej közepes méretű hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.

2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.

3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 60 percig gyöngyöztetjük.

4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.

Körtés, zsályás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1778 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Körtés, zsályás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
szólj hozzá, értékelj