Szarvasgombás rizottó

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Szarvasgombás rizottó
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 dkg frissen reszelt parmezán sajt
30 dkg rizottórizs
6 dkg vaj
szükség szerint friss, szeletelt szarvasgomba
vagy
szükség szerint friss, szeletelt gomba
3 evőkanál sülthúslé
1 és ¼ dl száraz fehérbor
2 evőkanál finomra vágva hagyma
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Két evőkanál vajat közepes hőfokon felolvasztunk, a hagymát 5 perc alatt megpároljuk.

2. Hozzáadjuk a rizst és 2 percig pirítjuk. A bort ráöntjük, az alkoholt 4 perc alatt elpárologtatjuk.

3. Decinként, állandóan kevergetve a rizsre öntjük a levest, a rizs 15-20 perc alatt magába szívja a levet és megfő.

4. Belekeverjük a parmezán sajt felét. Sózzuk, borsozzuk. A gázt kikapcsoljuk. A lábast letakarjuk. 2 percig pihentetjük.

5. Hozzáadjuk a maradék vajat és parmezánt. Ha használjuk a sült marha-vagy baromfihús szaftot, most keverjük bele. A nagyon vékony szarvasgomba- vagy más gombaszeletekkel beborítjuk. Azonnal tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Csirkeleves

Csirkeleves
2 szál darabolt zellerszár
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg egész csirke
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
2 fej közepes méretű, negyedelt hagyma
50 dl hideg víz

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.

2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.

3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.

Leszűrjük.

4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.

A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.

Szarvasgombás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3730 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Szarvasgombás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
most van szezonja