Szarvasgombás rizottó



Elkészítés:
1. Két evőkanál vajat közepes hőfokon felolvasztunk, a hagymát 5 perc alatt megpároljuk.
2. Hozzáadjuk a rizst és 2 percig pirítjuk. A bort ráöntjük, az alkoholt 4 perc alatt elpárologtatjuk.
3. Decinként, állandóan kevergetve a rizsre öntjük a levest, a rizs 15-20 perc alatt magába szívja a levet és megfő.
4. Belekeverjük a parmezán sajt felét. Sózzuk, borsozzuk. A gázt kikapcsoljuk. A lábast letakarjuk. 2 percig pihentetjük.
5. Hozzáadjuk a maradék vajat és parmezánt. Ha használjuk a sült marha-vagy baromfihús szaftot, most keverjük bele. A nagyon vékony szarvasgomba- vagy más gombaszeletekkel beborítjuk. Azonnal tálaljuk.
Csirkeleves

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.
2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.
3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.
Leszűrjük.
4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.
A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.