Fűszeres bárány - és sertéshúsos paella



Elkészítés:
1. A bárányhúscsíkokat sózzuk, borsozzuk. Egy paellasütőben vagy jénai tálban az olajat közepes tűzön felhevítjük. A bárányt 5 percig pirítjuk. A húst szűrőlapáttal kivesszük, és melegen tartjuk.
2. Ugyanabban az olajban a sertést 8 perc alatt megpirítjuk. A húst szűrőlapáttal kivesszük, és melegen tartjuk.
3. Az olajon megpirítjuk a kaliforniai paprikát, zöldbabot. A tűz hőfokát csökkentjük.
4. Hozzáadjuk a szalámit, piros csilipaprikát, cayenne borsot és 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, 3 percig kevergetjük, majd rárakjuk a paradicsomot, és még 3 percig főzzük.
5. Beleöntjük a sáfrányos vizet, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sertéshúst, majd felöntjük a levessel. Sózzuk, borsozzuk.
6. Belekeverjük a bárányhúscsíkokat és a rozmaringot. Felforraljuk. Letakarjuk. 20 percig — az edényt időnként megrázogatva — főzzük.
7. Ha a rizs megpuhult, az ételt a tűzről félrehúzzuk és tálalás előtt még 5 percig pihentetjük.
Csirkeleves

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.
2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.
3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.
Leszűrjük.
4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.
A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.