Vöröslencse-leves mangóval

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg tisztított vörös lencse
3 evőkanál szárított, összevagdalt mangó
2 db kockára vágott burgonya
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ fej finomra vágva hagyma
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
7 és fél dl csirkehúsleves
1 csipet szárított piros chilipaprika
1 csipet édesnemes pirospaprika
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
szükség szerint pirított kenyér

Elkészítés:

1. A kiválogatott, lemostt, lecsöpögtetett vörös lencsét vízben előfőzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük.

2. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, mangót, 5 percig pároljuk.

3. Hozzáadjuk a lencsét, burgonyát. Felöntjük csirkelevessel. Felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük. A levest 30 percig gyöngyöztetjük.

4. Belekeverjük a paradicsomot, római köményt, szárított csilit, paprikát, kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk. További 10 percig még főzzük.

5. A citromlevet beleöntjük. Félrehúzzuk. A lencsét és a zöldségeket villával vagy krumplinyomóval összetörjük.

6. Újra felmelegítjük. Vajas pirítóssal forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
A különleges ízű, de nagyon finom lencselevesnek még fantasztikusabb lesz az aromája, ha aszalt mangódarabokkal dúsítjuk. A hideg téli napokon igazi „kályhaként" működik.
A levest szezámmagos, pirított, megvajazott kenyerekkel tálaljuk.

Csirkeleves

Csirkeleves
2 szál darabolt zellerszár
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg egész csirke
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
2 fej közepes méretű, negyedelt hagyma
50 dl hideg víz

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.

2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.

3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.

Leszűrjük.

4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.

A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.

Vöröslencse-leves mangóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 817 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Vöröslencse-leves mangóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
szólj hozzá, értékelj