Grúz sajtos kenyér

Hacsapuri

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Grúz sajtos kenyér
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A sütéshez:
igény szerint vaj
A tésztához:
45 dkg liszt
2 és fél dl sűrű joghurt
¼ teáskanál sütőpor
1 db tojás
ízlés szerint
A töltelékhez:
25 dkg túró
25 dkg reszelt mozzarella sajt
1 db tojás
5 dkg vaj
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A hozzávalókból - annyi lisztet használva, hogy a massza laza maradjon, ne ragadjon a kézhez - jól nyújtható tésztát gyúrunk, majd kb. 30 percig pi­hentetjük.

2. Közben a töltelékhez a sajtot lereszel­jük, és a tojással meg a vajjal mixerben vagy kanál­lal sima, sűrű masszává összedolgozzuk, a sajt sótartalmától függően sózzuk. 4 golyót formálunk belőle.

3. A tésztából szintén 4 cipót formálunk, és ezeket kb. 20 cm átmérőjű korongokká nyújtjuk. Mindegyiknek a közepébe egy-egy sajtgolyót helye­zünk, a tészta széleit ráhajtjuk, jól összenyomkod­juk. Óvatosan olyan laposra nyomjuk, hogy majd kitöltsön egy nagy serpenyőt.

4. A serpenyőben felfor­rósított vajban, letakarva, megsütjük a tészta egyik oldalát, majd megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A többit is így készítjük el, mindegyiket négybe vágjuk, forrón tálaljuk.

Ha hozzájutunk, készíthetjük apróra vágott szulguni sajtból (vagy bivalytejből készült mozzarellával) is.
A grúzok úgy tartják, hogy ez a sajtos kenyérféle fejezi ki legjobban nemzeti identitásukat, családi tradícióikat és konyhájuk lényegét. Nem hiányozhat sem hétköznap, sem ünnepi alkalmakkor az asztalról. Különösen finom ez a kenyérféle, ha a tésztájába kerül a joghurthoz hasonló maconi is, mert a savanyított tejtermék teszi a tésztát olyan lággyá, ahogyan a grúzok a kenyerüket szeretik. De gyakran gyúrnak az asszonyok bársonyos kelt tésztát, amely, akárcsak a joghurtos változat, sokféle hacsapuri alapja.
Grúz sajtos kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2664 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
Grúz sajtos kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
van itthon