Zöldséges kenyérleves

Ribollita

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldséges kenyérleves
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg vékonyra szeletelt kenyér
2 szál kockára vágott sárgarépa
½ fej összevágott kelkáposzta
40 dkg darabolt hámozottparadicsom-konzerv
50 dkg friss bab
vagy
27 dkg szárazbab
25 dkg tépett mángold
vagy
25 dkg tépett fodros kel
1 szál kakukkfű
2 evőkanál finomra vágva petrezselyemzöld
1 szál vékonyra szeletelt póréhagyma
1 fej vékonyra szeletelt hagyma
7 evőkanál extraszűz olívaolaj
6 db friss zsályalevél
2 gerezd fokhagyma
igény szerint víz
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:

Elkészítés:

1. A babot, a villával megszurkált koktélparadicsomot, fokhagymát és zsályát lábasba rakjuk, és annyi hideg vizet öntünk rá, ami ellepi. Lassan felforraljuk, lefedjük.

2. Ha a bab friss, 25 percig, ha száraz, 60 percig gyöngyöztetjük. Sózzuk. A zsályát és a fokhagymát kidobjuk.

3. A főtt hozzávalókat botmixerrel pépesítjük. 4 evőkanál olajat közepes tűzön felmelegítünk. Hozzáadjuk a hagymát, póréhagymát, sárgarépát, fodros káposztát vagy mángoldot, kelkáposztát, konzervparadicsomot, zöldségkeveréket (burgonya, cukkini, sárgarépa, zöldborsó stb.), petrezselymet, kakukkfüvet. Alaposan elkeverjük, 10 percig pároljuk.

4. Hozzáadjuk a pépesített babot és felöntjük a húslevessel. Belekeverjük a kenyérszeleteket. Sózzuk, borsozzuk. Letakarjuk. Nagyon alacsony hőfokon közel 3 óráig gyöngyöztetjük. Ha túlságosan besűrűsödne, kevés vízzel hígíthatjuk.

5. Ha kész, a maradék olajjal meglocsoljuk, frissen őrölt borssal ízesítjük. Azonnal tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
Ez a toszkán leves hasonlít a minesztronéhoz, csak egy kissé sűrűbb. Olasz neve „visszafőzött". Fantasztikusan étvágygerjesztő! Ám a csoda fokozható. Készítse el, hintse meg extraszűz olívaolajjal, s érezni fogja, hogy a leves maga a megtestesült csoda.
A recept elkészítéséhez használhatunk fehér vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret is.
Ha száraz babból készítjük el a levest, 1 éjszakára áztassuk be.

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
1 nagyobb szál félbevágott sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 szál zöldjével zellerszár
2 db érett paradicsom
150 dkg marhahús
50 dl hideg víz
1 nagyobb fej negyedelt hagyma
4 szem szegfűszeg
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.

2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.

3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.

4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.

5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.

A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.

Zöldséges kenyérleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1924 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Zöldséges kenyérleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
facebook