Póréhagymás halleves

Bourride

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál finomra vágva petrezselyemzöld
2 szál vékonyra szeletelt póréhagyma
50 dkg vékonyra szeletelt burgonya
100 dkg vegyes, darabolt tengeri hal
másfél dl száraz fehérbor
5 dl aioli
1 db finomra vágva mogyoróhagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
10 dl halleves
4 szelet pirított bagett
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A póréhagyma- és mogyoróhagyma-szeletek burgonyát és fokhagymát (ha használunk) egy edény alján szétterítjük.

2. Ráhelyezzük a haldarabokat (kardhal, ördöghal, rombuszhal, keszeg, sügér), felöntjük hallével és fehérborral.

3. 15 percig főzzük anélkül, hogy a hallé felforrna. A haldarabokat szűrőkanállal kivesszük, tálra rakjuk, melegen tartjuk.

4. A hallevet magas hőfokon felforraljuk, felére sűrítjük.

5. A krumplit a léből kivesszük, melegen tartjuk.

6. Felmelegítünk 3 dl aiolit. A hallevest rászűrjük. Néhány percig még gyöngyöztetjük, de nem forraljuk. Sózzuk, borsozzuk.

7. A pirítóst tányérba helyezzük, rárakjuk a haldarabokat és a főtt krumplit, a levest rákanalazzuk.

8. A maradék aiolit a levesre hintjük, megszórjuk petrezselyemmel. Forrón tálaljuk.

Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Aioli

Aioli
6 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál citromlé
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors

1. A fokhagymát lehetőleg mozsárban, összezúzzuk. Tálba rakjuk, hozzákeverjük a tojás sárgáját, fehérborecetet.

2. Az olajat állandóan kevergetve, nagyon lassan, szinte csepegtetve adjuk a mártáshoz. Sózzuk, borsozzuk. A citromlevet rácsepegtetjük.

Halleves

Kép nélkül
1 szál összevágott zellerszár
1 szál összevágott sárgarépa
50 dkg halaprólék
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
1 ág kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
4 szem fekete bors
1 fej összevágott mogyoróhagyma
1 fej összevágott hagyma
30 dl hideg víz

1. A halfejeket és a csontos halat 60 percen át hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük.

2. Fazékba rakjuk, felöntjük 3 liter hideg vízzel, és alacsony hőfokon felforraljuk.

3. A hozzávalókat is a vízbe rakjuk és 90 percen keresztül lassú tűzön gyöngyöztetjük. Ha megfőtt, leszűrjük.

Póréhagymás halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2264 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Póréhagymás halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
google+