Provence-i halleves

Bouillabaisse

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Provence-i halleves
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg hámozott, finomra vágva paradicsom
6 db kockára vágott burgonya
6 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 csomó finomra vágva édeskömény
½ teáskanál sáfrány
24 db héjas kagyló
100 dkg vegyes, darabolt tengeri halfilé
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
2 fej finomra vágva hagyma
2 szál finomra vágva póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
6 szelet kenyér
15 dl víz
vagy
15 dl halleves
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. 60 ml felforrósított olajon a hagymát és a póréhagymát világosbarnára pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a paradicsomot, burgonyát, bort, fokhagymát, édesköményt, babérlevelet, sáfrányt és a maradék olajat. Sózzuk, borsozzuk.

3. Felöntjük a hallevessel vagy a vízzel, és 10 percig gyöngyöztetjük. Hozzáadjuk a kagylókat, és 5 percig főzzük. Amelyik nem nyílt ki, azt kidobjuk, hiszen nem friss.

4. A levesbe belerakjuk a haldarabokat (tengeri keszeg, kardhal, vörös sügér, lapos hal), óvatosan összekeverjük. Lassú tűzön 10-15 perc alatt készre főzzük.

5. 200 fokra előmelegítjük a sütőt (gáztűzhelynél 6-os fokozat), és a kenyereket 5-7 perc alatt aranyszínűre sütjük.

6. Fokhagymával megdörzsöljük és félrerakjuk. A tósztot tányérokba helyezzük, a levest, a haldarabokkal együtt, rákanalazzuk. Forrón tálaljuk. (Provence-ben általában aiolival kínálják.)

A Mediterráneum-szerte ismert levesek közül valószínűleg a provence-i bouillabaisse a leghíresebb. Provence-ban természetesen folyamatos viták zajlanak arról, hogy pontosan hogyan készül az "igazi" bouillabaisse. A puritánabbak szerint például krumpli nem való a híres levesbe - bár azt szinte mindenki belefőzi. Egyesek ízesítik pár csepp ánizslikőrrel (például Pastis vagy Pernot), hogy ezzel is hangsúlyozzák az édeskömény zöldjének aromáját. Mások pedig arra esküsznek, hogy a bouillabaisse homár nélkül nem az igazi. Akárhogy is van, azt az ételt, ami ilyen személyes érzelmeket képes kiváltani, mindenképpen meg kell kóstolni!
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Aioli

Aioli
2 nagyobb tojássárgája
6 gerezd tisztított, zúzott fokhagyma
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál fehérborecet
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint

1. A fokhagymát mozsárban vagy fokhagymaprésben összezúzzuk. Egy tálban összedolgozzuk a tojássárgájával meg az ecettel.

2. Az olajat folyamatos kevergetés mellett, vékony sugárban csorgatjuk hozzá (akárcsak a sima majonéznél), és sima, bársonyos mártássá keverjük.

3. Sózzuk, borsozzuk és a tetejére csepegtetjük a citromlét.

Halleves

Kép nélkül
1 szál összevágott zellerszár
1 szál összevágott sárgarépa
50 dkg halaprólék
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
1 ág kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
4 szem fekete bors
1 fej összevágott mogyoróhagyma
1 fej összevágott hagyma
30 dl hideg víz

1. A halfejeket és a csontos halat 60 percen át hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük.

2. Fazékba rakjuk, felöntjük 3 liter hideg vízzel, és alacsony hőfokon felforraljuk.

3. A hozzávalókat is a vízbe rakjuk és 90 percen keresztül lassú tűzön gyöngyöztetjük. Ha megfőtt, leszűrjük.

Provence-i halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2926 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Provence-i halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
tippek, fortélyok