Francia halleves



Elkészítés:
1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük. Hozzáadjuk a hagymát, póréhagymát és 7 perc alatt megfonnyasztjuk.
2. Belerakjuk a finomra vágott paradicsomot, a tűz hőfokát csökkentjük, és a paradicsomot 2-3 perc alatt puhára pároljuk.
3. Belekeverjük a paradicsompürét, fokhagymát, édesköményt, babérlevelet, narancshéjat. Sózzuk, borsozzuk.
4. Felöntjük a vízzel, belerakjuk a haldarabokat (sügér, kardhal, keszeg stb.). Felforraljuk, s 20 percig főzzük. A babérlevelet és a narancshéjat kidobjuk.
5. A hallevest mixerben pépesítjük. Belekeverjük a sáfrányszószt, gyakori kevergetés mellett még 20 percig gyöngyöztetjük és forrón tálaljuk.
Sáfrányszósz

1. A fokhagymát a sóval mozsárban összenyomjuk.
2. Tálba rakjuk, hozzákeverjük a sáfrányt, borsot és a tojás sárgáját. 5 percig pihentetjük.
3. Az extraszűz olívaolajat állandóan kevergetve, nagyon lassan, szinte csepegtetve adjuk a mártáshoz. A mártás szép sárga, majonézsűrűségű lesz.