Skót halászlé



Elkészítés:
1. A vajat alacsony hőfokon felmelegítjük. Hozzáadjuk a hagymát, zellert, a vékony szeletekre vágott sárgarépát, valamint a póréhagymát. 10 percig pároljuk.
2. A megpárolt zöldségeket szűrőkanállal kiszedjük, félrerakjuk.
3. A maradék vajon megpirítjuk a baconkockákat. A párolt zöldséget a sült baconra halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk.
4. Felöntjük hallével, felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük. Belekeverjük a krumplipürét, reszelt sárgarépát, kb. 2,5 cm-es tőkehalkockákat. Óvatosan elkeverjük és 5 percig gyöngyöztetjük.
5. Belekeverjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk. Petrezselyemmel megszórjuk. Azonnal tálaljuk.
Halleves

1. A halfejeket és a csontos halat 60 percen át hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük.
2. Fazékba rakjuk, felöntjük 3 liter hideg vízzel, és alacsony hőfokon felforraljuk.
3. A hozzávalókat is a vízbe rakjuk és 90 percen keresztül lassú tűzön gyöngyöztetjük. Ha megfőtt, leszűrjük.