Zöldséges minestrone tönkölybúzával

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldséges minestrone tönkölybúzával
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg száraz vörösbab
9 dkg kockára vágott pancetta
1 kisebb szál szeletelt póréhagyma
1 szál szeletelt zellerszár
1 szál szeletelt sárgarépa
25 dkg durvára vágott mángold
4 szál friss zsályalevél
½ teáskanál pirospaprika
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
1 csipet szerecsendió
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
szükség szerint víz

Elkészítés:

1. Az előző éjszaka beáztatott, és lecsöpögtetett babot és zsályát fazékba rakjuk, vízzel felöntjük, ami bőven ellepi a babot. Letakarjuk. Ezután 45-60 perc alatt puhára főzzük. Ha kész, a zsályát kidobjuk.

2. A bab és főzővíz felét kikanalazzuk, összeturmixoljuk.

3. A maradék egész babhoz és főzővízhez adjuk a pancettát, póréhagymát, zellert, sárgarépát, mángoldot, pirospaprikát, fokhagymát.

4. Felöntjük marhahúslevessel. Felforraljuk. Közepes tűzön 15 percig főzzük.

5. Belekeverjük a tönkölybúzát és az olaj felét, és 20 percig főzzük.

6. Hozzáadjuk a turmixolt babpürét, és további 20 percig együtt főzzük. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a szerecsendiót. Tálalás előtt a maradék olajjal meglocsoljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
A tönkölybúzát évszázadok óta ismerik és termesztik Olaszországban. Bár egy időre veszített a népszerűségéből, az utóbbi évtizedben az egészséges életmódra való törekvés, valamint a vegetáriánus konyha miatt ismét nagyon sokan vásárolják. A konyhakész tönkölybúza igen könnyen és hamar elkészíthető. Ha mégsem sikerülne a bioboltokban megvásárolni, árpagyönggyel helyettesíthető.
A tönkölybúzát, a leves elkészítése előtt, 2-4 órára hideg vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük.

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
1 nagyobb szál félbevágott sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 szál zöldjével zellerszár
2 db érett paradicsom
150 dkg marhahús
50 dl hideg víz
1 nagyobb fej negyedelt hagyma
4 szem szegfűszeg
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.

2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.

3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.

4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.

5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.

A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.

Zöldséges minestrone tönkölybúzával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1451 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Zöldséges minestrone tönkölybúzával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
pinterest