Zöldségleves bazsalikomszósszal
Elkészítési idő:
95 perc
Munkaidő: 30 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A kétféle babot, zöldbabot, burgonyát, sárgarépát, cukkinit, paradicsomot, hagymát egy fazékban felöntjük a 4 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk.
2. A tűz hőfokát csökkentjük, gyakori keverés mellett 60 percig gyöngyöztetjük.
3. Beleszórjuk a tésztát, 15 percig főzzük.
4. A levest tányérokba kanalazzuk, a tetejére 2-3 evőkanálnyi pestót csorgatunk, sajttal megszórjuk. Forrón tálaljuk.
Ez az ízletes étel az észak olasz Liguriában és a francia Provence-ban is ismert. Az olasz bazsalikomos pesto és az Egyesült Államokban pistou-nak nevezett, francia bazsalikomszószként ismert mártás teszi őket hasonlóvá.
Pesto

1 csomó bazsalikomlevél
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál fenyőmag
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2.5 dl extraszűz olívaolaj
ízlés szerint só
1. A bazsalikomot, fokhagymát, fenyőmagot turmixoljuk.
2. A szószt a parmezánnal elkeverjük.
3. Óvatosan hozzáöntjük az olajat és összekeverjük. Sózzuk.