Marhahúsleves chilivel és tamarinddal

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Marhahúsleves chilivel és tamarinddal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál tamarindlekvár
35 dkg csíkokra vágott marhahús
18 dkg szeletelt shiitake gomba
12 dkg babcsíra
4 szál összevágott újhagyma
2 db friss, finomra vágva zöld chilipaprika
2 db friss, finomra vágva piros chilipaprika
6 db félbevágott újburgonya
6 szál hosszúkásra vágott sárgarépa
12 és fél dkg rózsáira bontott brokkoli
3 evőkanál sötét szójaszósz
vagy
10 dkg összevágott sulyom
vagy
10 dkg összevágott csiperkegomba
vagy
10 dkg összevágott vízigesztenye
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A marhahús- vagy csirkelevest közepes tűzön felforraljuk, belerakjuk az újburgonyát, sárgarépát, vízigesztenyét, brokkolit, szójaszószt, tamarindot és a felcsíkozott marhahúst.

2. Lefedve 15 percig gyöngyöztetjük.

3. Hozzáadjuk a shiitake (sitake) gombát, 5 percig főzzük, majd belerakjuk a babcsírát, újhagymát, csilit és további 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Forrón tálaljuk.

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
1 nagyobb szál félbevágott sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 szál zöldjével zellerszár
2 db érett paradicsom
150 dkg marhahús
50 dl hideg víz
1 nagyobb fej negyedelt hagyma
4 szem szegfűszeg
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.

2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.

3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.

4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.

5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.

A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.

Csirkeleves

Csirkeleves
2 szál darabolt zellerszár
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg egész csirke
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
2 fej közepes méretű, negyedelt hagyma
50 dl hideg víz

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.

2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.

3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.

Leszűrjük.

4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.

A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.

Marhahúsleves chilivel és tamarinddal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2541 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Marhahúsleves chilivel és tamarinddal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
könyvek