Mézeskalács



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). A szegfűszeget, fahéjat, kardamommagot, szerecsendiót mozsárban vagy vászonzacskóba téve nyújtófával finomra törjük.
2. A mandulát sütőlemezre terítjük, 7 perc alatt megpirítjuk, barnás héját konyharuhával ledörzsöljük. Finomra törjük.
3. A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra növeljük (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Három sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. A kihűlt mandulát tálba öntjük, hozzákeverjük a kandírozott citrom- és narancshéjat, reszelt citromhéjat és a mozsárban vagy zacskóban összetört fűszereket. (Ha valakinek van, fűszermalomban is megőrölheti a fűszereket.) Egy tálba szórjuk a lisztet, sütőport, sót.
4. Egy másik tálban a tojásokat a cukorral habverővel vagy kézi mixerrel magas fordulatszámon habos krémmé keverjük. Hozzáadjuk a mézet, mandulakeveréket, és tovább keverjük.
5. Hozzáadjuk a cseresznyepálinkát, a száraz adalékot, majd tovább keverjük. Összegyúrjuk a masszát. Az előkészített sütőlemezekre evőkanálnyi halmokat pottyantunk, egymástól 5 cm-re (sütés közben a halmocskák szétterülnek, ezért figyeljünk arra, ne érjenek össze). 15-20 perc alatt világosbarnára sütjük.
6. A mézes süteményt hagyjuk a lezárt sütőben, amíg megkeményedik. A sütőpapír segítségével rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni. Dobozba téve hosszú ideig eltartható, minél tovább áll, annál puhább lesz.
7. A rumos mázhoz a porcukrot, vizet, fehér rumot simára keverjük. A mázt a sütemények tetejére kenjük, 30 percig pihentetjük, amíg a máz megkeményedik.