Mézeskalács

Adag: 3 tepsi (35-40 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 szem szegfűszeg
1 rúd 8 cm-es fahéj
5 db kardamom
30 dkg mandula
2 evőkanál méz
1 teáskanál cseresznyepálinka
½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
5 dkg finomra vágott kandírozott narancshéj
5 dkg finomra vágott kandírozott citromhéj
½ db citrom héja, finomra reszelt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet
3 db tojás
35 dkg fehér liszt
vagy
Rumos máz:
½ teáskanál fehér rum
1 evőkanál meleg víz
15 dkg porcukor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). A szegfűszeget, fahéjat, kardamommagot, szerecsendiót mozsárban vagy vászonzacskóba téve nyújtófával finomra törjük.

2. A mandulát sütőlemezre terítjük, 7 perc alatt megpirítjuk, barnás héját konyharuhával ledörzsöljük. Finomra törjük.

3. A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra növeljük (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Három sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. A kihűlt mandulát tálba öntjük, hozzákeverjük a kandírozott citrom- és narancshéjat, reszelt citromhéjat és a mozsárban vagy zacskóban összetört fűszereket. (Ha valakinek van, fűszermalomban is megőrölheti a fűszereket.) Egy tálba szórjuk a lisztet, sütőport, sót.

4. Egy másik tálban a tojásokat a cukorral habverővel vagy kézi mixerrel magas fordulatszámon habos krémmé keverjük. Hozzáadjuk a mézet, mandulakeveréket, és tovább keverjük.

5. Hozzáadjuk a cseresznyepálinkát, a száraz adalékot, majd tovább keverjük. Összegyúrjuk a masszát. Az előkészített sütőlemezekre evőkanálnyi halmokat pottyantunk, egymástól 5 cm-re (sütés közben a halmocskák szétterülnek, ezért figyeljünk arra, ne érjenek össze). 15-20 perc alatt világosbarnára sütjük.

6. A mézes süteményt hagyjuk a lezárt sütőben, amíg megkeményedik. A sütőpapír segítségével rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni. Dobozba téve hosszú ideig eltartható, minél tovább áll, annál puhább lesz.

7. A rumos mázhoz a porcukrot, vizet, fehér rumot simára keverjük. A mázt a sütemények tetejére kenjük, 30 percig pihentetjük, amíg a máz megkeményedik.

Mézeskalács
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2142 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
Mézeskalács
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
tippek, fortélyok