Majonézes salátakeverék

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Majonézes salátakeverék
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ¼ dl majonéz
2 nagyobb tisztított, kockára vágott burgonya
2 nagyobb szál tisztított, kockára vágott sárgarépa
8 db vékonyra szeletelt ecetes uborka
18 dkg tisztított, darabolt zöldbab
18 dkg friss zöldborsó
vagy
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál kapribogyó
2 evőkanál fehérborecet
igény szerint forrásban lévő víz
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
néhány szelet citrom

Elkészítés:

1. A zöldbabot megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. A sárgarépát és a burgonyát is megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.

2. Vizet forralunk, beleöntünk evőkanálnyi fehérborecetet. Ebben a vízben 5 perc alatt puhára főzzük a burgonyát. Leszűrjük. Hűlni hagyjuk.

3. Egy másik edényben is vizet forralunk, beleöntjük a maradék ecetet. A vízben a sárgarépát, a borsót, a zöldbabot 5 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.

4. Az uborkát vékony karikákra vágjuk. Ha a zöldségek kihűltek, tálba helyezzük, hozzáadjuk az uborkát, a kapribogyót. Sózzuk, borsozzuk. Meghintjük az olajjal.

5. Óvatosan összekeverjük a majonézzel. Tálalás előtt 15 percre hűtőszekrénybe rakjuk. Cukorborsóhüvellyel és citromszeletekkel díszítjük.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Majonézes salátakeverék
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1908 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
Majonézes salátakeverék
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
lexikon