Párolt hal édesköménnyel és kagylóval

Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 10 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Párolt hal édesköménnyel és kagylóval
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db vékonyra szeletelt édeskömény
12 db tisztított kagyló
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ teáskanál finomított kristálycukor
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
7 és fél dl paradicsomszósz
12 és fél dl kagylólé
vagy
12 és fél dl halalaplé
½ teáskanál kurkuma
vagy
½ teáskanál sáfrány
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint burgonyapüré

Elkészítés:

1. Felmelegítjük az olajat egy nagy serpenyőben, körülbelül 3 perc alatt megpároljuk a fokhagymát és az édesköményt.

2. Felöntjük az alaplével és a borral. Addig főzzük, amíg a felére be nem sűrűsödik.

3. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a cukrot, a babérlevelet és a sáfrányt. Sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, felforraljuk.

4. Belekeverjük a halat. Lefedjük, 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a kagylókat, és addig főzzük, amíg a kagylók ki nem nyílnak. Amelyik kagyló nem nyílt ki, azt kidobjuk.

5. Félrerakott édesköménylevelekkel, burgonyapürével és citromgerezdekkel, forrón tálaljuk.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Burgonyapüré

Burgonyapüré
75 dkg burgonya
2 dkg vaj vagy
2 dkg margarin
2.5 dl tejszín vagy
2.5 dl tej
ízlés szerint bors
ízlés szerint

1. A burgonyát meghámozzuk, és kockákra vágjuk, sós vízzel leöntjük. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon 30-35 percen át főzzük.

2. A tejet vagy tejszínt felforraljuk, és a tűzről félrehúzzuk.

3. A krumplit leszűrjük, áttörjük vagy villával összetörjük, és tűzálló tálba töltjük. A forró tejet vagy tejszínt állandóan keverve beleöntjük, habosra, simára verjük, és sóval, borssal utánaízesítjük. (Különlegesen könnyű lesz a burgonyapüré, ha habverővel verjük fel.)

Párolt hal édesköménnyel és kagylóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1551 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
Párolt hal édesköménnyel és kagylóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
ételfotó