Tojás francia módra



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). A paradicsomokat hosszában kettévágjuk.
2. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a fele mennyiségű paradicsomot vágott felületével felfelé belehelyezzük. Sózzuk.
3. Az olajbogyó, a vékonyra szeletelt tojás, a petrezselyem, a póréhagyma felével (csak a fehér részét használjuk) beborítjuk. Sózzuk.
4. A besamel felét ráöntjük. A rétegezést megismételjük. A tetejére besamel és vajforgács kerül.
5. Körülbelül 25-30 perc alatt világosbarnára sütjük. Forrón tálaljuk.
Besamelmártás

1. A vajat egy edényben, közepes hőfokon felolvasztjuk.
2. Állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd világossárgára pirítjuk.
3. A tűzről levéve beleöntjük a tejet és csomómentesre keverjük.
4. A tűzre visszatéve 10 perc alatt besűrítjük, sózzuk, borsozzuk, s végül megszórjuk szerecsendióval.