Mediterrán sült burgonya



Elkészítés:
1. A paradicsomot egy percre forró vízbe mártjuk, majd jéghideg vízzel leöblítjük és a héját lehúzzuk. Vékonyra vágjuk, a magokat eltávolítjuk. Tálba rakjuk, hozzáadjuk a zöld fűszereket (petrezselyem, snidling, bazsalikom, majoránna) és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük az olívaolajat. 120 percen át pihentetjük.
2. Az élesztőt 4 evőkanál vízzel, cukorral felfuttatjuk.
3. A burgonyát forró, sós vízben 20 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük.
4. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk egy teáskanálnyi sót, belerakjuk a tört burgonyát, az élesztőt, a vajat. Kemény tésztát gyúrunk. Ha szükséges, még tehetünk hozzá lisztet. A tésztát 10 perc gyúrás után félrerakjuk, letakarjuk, 30 percig pihentetjük.
5. Kis cipókat formálunk, 30 centis lepényekké nyújtjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a burgonyás lepényeket aranyszínűre sütjük. Szűrőkanállal papírtörlőre rakjuk, lecsöpögtetjük. Tálalóedényre rakjuk. A burgonyaropogós tetejére fűszeres paradicsomot és mozzarellakockákat helyezünk. Forrón tálaljuk.