Ortodox keksz



Elkészítés:
1. Egy tálba szórjuk a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban a vajat és a cukrot kézi mixerrel magas fordulatszámon krémessé keverjük. Hozzáadjuk az ánizsmagot és a citromhéjat.
2. Egy harmadik tálban kézi mixerrel, magas fordulatszámon, összekeverjük a tojást, a tojássárgáját és 2 evőkanál tejet. A habos cukros és habos tojásos keveréket elkeverjük, hozzáadjuk a száraz adalékot, és sima tésztát gyúrunk. Kétfelé osztjuk és 8 cm hosszú hengereket formálunk belőle. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
3. Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Két sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. A tésztahengereket 1 cm-es darabokra szeleteljük, az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 2,5 cm-re.
4. A tojásfehérjét és a maradék tejet összekeverjük, a süteményeket megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. Aranyszínűre sütjük 8-10 perc alatt. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.