Kávészirupos grillezett fánk

| Kávés fánk receptek
Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Kávészirupos grillezett fánk
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db fánk
2 és fél dl fekete, hideg kávé
2 evőkanál kávélikőr
15 dkg finomított kristálycukor
1 teáskanál vaníliakivonat
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliafagylalt

Elkészítés:

1. A kávét, a cukrot és a vaníliakivonatot felmelegítjük egy serpenyőben. Kevergetve addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Körülbelül 10 perc múltán besűrűsödik a felére, és szirupossá válik. Hozzáöntjük a kávélikőrt.

2. Közben a grillsütőt felhevítjük. A félbe-vágott fahéjas fánkokat oldalanként 2-2 percig grillezzük, ez idő alatt teljesen átmelegszenek.

3. A fánkokat tányérokra helyezzük, meglocsoljuk kávésziruppal. Vaníliafagylalttal, melegen tálaljuk.

Vaníliafagylalt

Vaníliafagylalt
5 db tojás
10 dkg porcukor
1.25 dl habtejszín

1. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A tejet a középen hosszában kettéhasított vaníliarúddal felforraljuk, majd a vaníliát kidobjuk belőle. A tejet apránként a cukros tojássárgájába dolgozzuk. Gőzön addig verjük, amíg annyira be nem sűrűsödött, hogy a kanálra tapad, de vigyázzunk, nehogy felforrjon, mert akkor összekaphat.

2. A krémet egy másik tálba átszűrjük, és jégkockával teli edénybe állítva, időnként megkeverve kihűtjük, majd a tejszínt belekeverjük. A fagylaltgépbe öntve 10-20 percig keverjük, majd krómacél edénybe töltve legalább 3-4 órára, de még jobb, ha egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük.

3. Ha nincs fagylaltgépünk, a krémet egy literes edénybe öntve 3 óráig fagyasztjuk, majd nagy edénybe áttöltve elektromos haberővel 1-2 perc alatt habosra, könnyűre verjük. A fagyasztó edénybe visszakanalazva ismét 3 órára a mélyhűtőbe tesszük. Ekkor ismét habosra verjük, úgy töltjük a fagyasztó edénybe, és legalább egy éjszakán át a mélyhűtőben tartjuk.

Farsangi fánk

Farsangi fánk
5 dl tej
5 dkg vaj
1 evőkanál kristálycukor
2 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
1 késhegynyi
A kisütéshez::
10-12 dl olaj
A szóráshoz::
ízlés szerint vaníliás porcukor

1. 3 dl tejből a kristálycukorral, az élesztővel és 3 evőkanál liszttel kovászt készítünk. Amikor megkelt, a tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kovászhoz, azután pedig hozzákeverjük a meglangyosított vajat és a megmaradt lisztet. Annyi sós langyos tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra dagasztjuk (hagyományosan fakanállal verték kb. 20 percig). A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük.

2. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, kézzel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán, letakarva még kb. 30 percet kelesztjük.

3. Mindegyik fánkdarab közepébe egy kicsit benyomjuk az ujjunkat. Közepesen forró, bő olajban (amennyiben úszhat), egyenletes hőfokon sütjük, egyszerre annyit, hogy kényelmesen elférjen a lábasban, mert még nő. Úgy tegyük az olajba, hogy először a felső - benyomott - része kerüljön alulra. A sütés kezdetén a lábast lefedjük. A fánkokat, ha egyik oldaluk aranysárgára sült, lapáttal átfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább.

4. Ha elkészültek, szűrőlapáttal szívópapírra szedjük. Meghintjük vaníliás porcukorral, és azonnal tálaljuk.

Hígított langyos sárgabarack-, esetleg eper- vagy ribizlilekvárt adunk mellé, amibe az egyenként leszakított tésztafalatokat belemártogatjuk.

Kávészirupos grillezett fánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1937 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
Kávészirupos grillezett fánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
ételfotó