Csokoládés ricotta olasz forgácsfánkkal



Elkészítés:
1. A ricottát és a porcukrot simára keverjük. Félrerakunk némi csokoládét.
2. A többi csokoládét, a gyömbért, a narancshéjat és -levet a ricottás keverékhez adjuk.
3. A forgácsfánkot vagy babapiskótát tálra helyezzük. A tetejére halmozzuk a ricottás masszát. Megszórjuk a félretett csokoládéval, és tálaljuk.
Forgácsfánk

1. A lisztet a tojássárgákkal, a cukorral, a sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy levestészta keménységű legyen. Pici gombócokat formálunk belőle, mindegyikből vékony lapot nyújtunk, és derelyemetszővel párhuzamosan bevagdosva, a végeket a vágásokon keresztülhúzzuk.
2. Bő, forró olajban, hirtelen tűznél aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőn a felesleges olajat leitatjuk. Porcukorral meghintve, forró baracklekvárral tálalhatjuk.
Babapiskóta

1. Előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Két sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. Egy tálba szórjuk a lisztet és hozzáadjuk a sót.
2. Egy másik tálban a tojásokat, a porcukor kétharmadát és a vaníliakivonatot vízfürdő fölött krémessé keverjük. Óvatosan belekeverjük a száraz adalékot.
3. A tésztát habzsákba töltjük, a levegőt kiszorítjuk belőle úgy, hogy a zsákot megtekerjük, keskeny részét ujjunkkal befogjuk. A zsákra 1 cm átmérőjű sima csövet rakunk.
4. Az előkészített sütőlemezekre, egymástól 2,5 cm-re 8 x 2 cm-es babapiskóta formákat nyomunk úgy, hogy az elején és a végén kissé vastagabb legyen a tészta.
5. A maradék porcukorral megszórjuk és 10-15 perc alatt ropogósra sütjük. Néhány percig még hagyjuk a lemezen. Rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni.