Gyömbéres, melaszos tallér



Elkészítés:
1. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a gyömbért, a sütőport és a sót. Összekeverjük.
2. A vajat, a barna cukrot, a melaszt vagy mézet egy közepes lábasban, alacsony hőfokon felolvasztjuk. Félrerakjuk. A száraz adalékot belekeverjük. Kemény tésztát gyúrunk. Cipóvá formáljuk. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 60 percre hűtőszekrénybe tesszük.
3. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két sütőlemezt kivajazunk. Kissé lisztezett gyúródeszkán a cipóból 5 mm-es tésztát nyújtunk. Egy 5 cm-es kerek formával a tésztát kiszúrjuk. A maradékot újragyúrjuk és nyújtjuk, a műveletet addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy.
4. A tésztakorongokat az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 2,5 cm-re. Aranybarnára sütjük 10-15 perc alatt. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.