Vaníliás, mázas csillagok



Elkészítés:
1. Három sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. A tojásfehérjéket közepes fordulatszámon kézi mixerrel felverjük, majd magas fordulatszámon óvatosan hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát és a citromlevet. Kemény, fényes habbá verjük. Beleforgatjuk a mandulát, a vaníliás cukrot és a vaníliakivonatot.
2. Cipóvá formáljuk. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
3. Előmelegítjük a sütőt 150 °C-ra (gáztűzhelynél 2-es fokozat). Kissé lisztezett gyúródeszkán a cipóból 1 cm vastag tésztát nyújtunk. Egy hideg vízbe mártott, csillagformával a tésztát kiszúrjuk. A maradékot újragyúrjuk és nyújtjuk, a műveletet addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy.
4. A tésztát az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 2,5 cm-re. Keményre sütjük 25-30 perc alatt.
5. A csillagokat a vaníliamázzal megkenjük, és a sütőben, a sütőlemezeken hagyjuk kihűlni.
Vaníliás cukor
1. A cukrot befőttesüvegbe öntjük, hozzáadjuk a 2 vagy 3 darabra vágott vaníliát.
2. Az üveget légmentesen lezárjuk. 7-10 napra félrerakjuk.
Az érlelés után finom vaníliaillata lesz a cukornak.
Vaníliamáz
Egy tálba szórjuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, vizet.
A hígabb változattal megspriccelhetjük a süteményt, a sűrűbbel megkenhetjük.